Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vigyázzon a saját életére!

Rendőrségi sorozat

Vigyázzon a saját életére!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Gyalogost gázoltak el az átkelőhelyen – sajnos gyakran olvashatunk ilyen esetekről. Fontos, hogy az autósok télen még figyelmesebbek legyenek, ugyanakkor az is lényeges, hogy a gyalogosok mindent megtegyenek a saját életük, egészségük védelmében.

Sötét reggeli vagy esti óra, szemerkélő eső, köd, hófúvás – gyakran közlekedünk ezekben a hetekben, hónapokban ilyen körülmények között. A látási és útviszonyok megváltoznak télen, megnő a fékút, nehezebb észrevenni a zebráknál álló, sötét kabátos gyalogosokat. Ha pedig ők „túl későn” lépnek az útra, akkor pillanatok alatt megtörténik a súlyos kimenetelű baleset.

– Természetesen abban nincs vita, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyen a gyalogosnak van elsőbbsége – tájékoztatta lapunkat Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Ugyanakkor fontos figyelembe venni azt is, hogy egy gázolásos esetnél az autókban viszonylag kisebb kár keletkezik, a gyalogosok viszont a legtöbbször súlyosan sérülnek. Éppen ezért a saját érdekük, hogy csak akkor lépjenek le az útra, ha meggyőződtek arról, hogy a közeledő autós megáll, majd az útfelezőnél is ugyanígy körbe kell nézni.

A szakember szerint, ha kicsit is bizonytalan a helyzet, akkor inkább várjanak a gyalogosok. Ha pedig a sötét ruhájukra fényvisszaverőt tesznek, vagy láthatósági mellényt viselnek, akkor megkönnyítik az autósok dolgát – korábban észreveszik őket, így nagyobb eséllyel meg is tudnak állni.

– Drasztikusan hangzik, de elsőbbség az, amit megadnak – folytatta Babella-Lukács Katalin. – Azt javaslom, hogy senki ne kockáztassa az életét, mindenki közlekedjen a lehető legkörültekintőbben! 

Fotóillusztráció: Filep István

Kapcsolódó cikkek