Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Rendőrségi sorozat

Vigyázzon értékeire!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Hamarosan kezdődik az adventi időszak – kigyúlnak a fények, forralt bor illata lengi be a belvárost. Fontos, hogy a vásárokban, illetve az internetes rendeléseknél is vigyázzunk értékeinkre.

Az ünnepi vásárokban, boltokban karácsony előtt mindig nagyobb a tömeg, éppen ezért jobban oda kell figyelnünk, hogy ne veszítsünk el semmit. Vagy ne lopjanak el tőlünk semmit…

– Tömegben legyenek mindig testközelben az értéktárgyak, és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül azokat! – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Ha csak egy pillanatra lépünk el az asztaltól vagy a bevásárlókocsitól, akkor se hagyjuk ott a táskánkat, ahogy a nyitott autó első ülésén se, amíg a csomagtartóba pakolunk!

A szakemberek tapasztalatai szerint egyre többen rendelik internetről a karácsonyi ajándékot. Ez is veszélyes terep lehet, de teljesen más okok miatt.

– Míg a tömegben közvetlenül az értékeink, addig az online térben az adataink kerülhetnek veszélybe – folytatta az őrnagy. – Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet: csak megbízható oldalról vásároljunk, a legbiztosabb, ha létező áruház webes felületéről van szó. Ha kevésbé ismert helyről rendelünk, akkor ellenőrizzük az üzemeltető adatait, a kapcsolattartási és vásárlási feltételeket, a webáruház értékelését! Ha lehetséges, az áruért előre ne fizessünk, ha pedig valami nagyon olcsó, akkor az legyen gyanús! A bankkártyánk adatait csak a hivatalos fizető felületeken adjuk meg, illetve állítsuk be a kettős védelmet a kártyára!

Fontos, hogy a bankkártyánkat ne fényképezzük le, és főleg ne küldjük el a fotót másnak! Az online-dokumentumokat legalább a termék megérkezéséig, illetve a garanciaidő végéig tároljuk! Ha pedig panaszunk van, akkor forduljunk a fogyasztóvédelemhez! 

Kapcsolódó cikkek