Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vigyázzunk a gyerekekre!
Csak azok vegyenek részt biciklivel a forgalomban, akik ismeri a legfontosabb közlekedési szabályokat és táblákat! Fotó: illusztráció

Vigyázzunk a gyerekekre!

| Cziráki Viktória | Panoráma

A nyári szünet idején sok gyerek közlekedik biciklivel. A szülőknek azt tanácsolják, csak akkor engedjék útnak a csemetét, ha tisztában van a biztonságos közlekedés alapjaival.

Kitört a vakáció, ezzel együtt a közlekedésben több gyerek vesz részt kerékpárral. A kicsik általában szülővel együtt kerekeznek, de érdemes nekik mielőbb megtanítani a KRESZ alapjait. – A gyerek mindig előttünk közlekedjen, hogy lássuk, és szük­­ség esetén tudjuk figyelmeztetni! – mondta el a Soproni Témának Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. – Tavaly nyáron történt olyan baleset, melyben a gyerek az apukája mögül kihajtott az úttestre kerékpárral és elütötte az autó. Csak a szerencsének kö­­szönheti, hogy könnyű sérüléssel megúszta. 

A szakember kiemelte, a na­­gyobb gyerekek közül csak azokat szabad önállóan biciklizni engedni, akik ismerik az alapvető szabályokat: az elsőbbség­adás és a stoptáblát. – Azt is tudnia kell, hogy nem hajthat be szembe az egyirányú utcába, csak ahol azt tábla engedélyezi. Ne csak a fiatalok, hanem minden kerékpáros használja a ke­­rékpárutakat, és ne a járdán,, ne az úttesten közlekedjenek, ha van kijelölt bicikliút, mert az balesetveszélyes! A gyerekek saját testi épségük megóvásáért kerékpározzanak olyan helyeken, ahol nincs járműforgalom, parkban vagy a BMX-pályán!

Kovács Miklós arra is kitért, idő­­járási front idején érzékelhe­tően megemelkedik a balesetek száma, ilyenkor a közlekedők pró­­­báljanak jobban odafigyelni. A nyári nagy forróság szintén nem kedvez a koncentrációnak. Nagy melegben az autóban, ha van, használjunk klímát, illetve figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra!

Kapcsolódó cikkek