Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

10 csapat jutott tovább a Civitas Fidelissima Történelmi Vetélkedő döntőjébe

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Országszerte 71 csapat regisztrált a középiskolásoknak szóló Civitas Fidelissima Történelmi Vetélkedőre, végül 37 csapat jutott tovább a második fordulóba. A közülük továbbjutott tíz döntős csapat között két soproni iskola is tanúbizonyságot tett a tudásáról és a kreativitásáról.

A verseny első megmérettetésén a diákok tudásukat egy online kvíz kitöltésével bizonyították, a második körben pedig esszéírás volt a feladatuk. A csapatok négy téma közül választhatták ki a számukra leginkább testhezállót. A szakmai zsűri értékelése alapján a második fordulóból tíz csapat jutott tovább a decemberi, soproni döntőbe.

A fináléba jutott csapatokat a szervezők szeptember elején négy napon át látják majd vendégül Sopronban. A látogatás során a versenyzők megismerhetik az 1921-es történelmi eseményeket a selmeci hagyományokat ápoló Soproni Egyetem hallgatói szemszögéből, és bekapcsolódhatnak a népszavazás és a második ágfalvi csata 100. évfordulójára rendezett programsorozat több helyszínen zajló forgatagába. A résztvevőkkel bejárják, megismertetik az akkori események színtereit, emellett előadásokkal segítik őket felkészülni a döntőre.

A mindent eldöntő megmérettetésen békéscsabai, szegedi, szolnoki, dunaújvárosi, budapesti, salgótarjáni, győri és soproni csapatok mérik össze tudásukat. A döntő előfeladataként a diákoknak közös munkával egy kisfilmet kell készíteniük, amely lehetőséget ad tudásuk mellett kreativitásuk megmutatására is, ugyanis egy másfél-két perces korabeli híradóban kell bemutatniuk az 1921-es népszavazáshoz vezető utat, középpontba állítva a soproni eseményeket.

A Soproni Tankerületi Központ a középiskolásoknak szóló Civitas Fidelissima Történelmi Vetélkedővel egyidejűleg indította el az általános iskola 5-8. évfolyamos diákjait megszólító MINI kategóriát. A CFTV MINI alkotói pályázatra meghosszabbított határidővel, június 11-ig küldhették be alkotásaikat a jelentkező diákok egyénileg vagy maximum 3 fős csapatként.

Több mint 60 pályamű érkezett be az ország minden tájáról, mintegy 100 diák közreműködésével. A számos festmény, rajz és plakát mellett különböző makettek és az eseményeket egyedi módon feldolgozó alkotások is fellelhetők. A beérkezett műveket a centenáriumi programsorozat részeként kiállításon mutatjuk be a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban 2021. novemberében.

A továbbjutó középiskolás csapatok listája, valamint az alkotói pályázat díjazottjainak névsora itt tekinthető meg. 

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...