Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A család legifjabb zenésze
Lugosi Eszter több nemzetközi klarinétversenyt is megnyert. Fotó: Filep István

Lugosi Eszter 15 évesen már a Bécsi Zeneakadémián tanul

A család legifjabb zenésze

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Lugosi család mind az öt gyermeke zenész: a Virtuózok első évadának nyertese, Ali nyomdokait követve a legkisebb lány, Eszter is sikert sikerre halmoz. A nyolcadikos diák nem áll messze az álmától, hogy nagy klarinétművész legyen.

Lugosi Eszter jelenleg nyolcadikos a Deák téri általános iskolában, de emellett elkezdte tanulmányait a Bécsi Zeneakadémián is. A felvételi első fordulóján olyan remekül szerepelt, hogy a jelenlegi professzora, Reinhard Wieser felhívta, amennyiben elfogadja őt a tanárának, a második fordulón már részt sem kell vennie.

– Amikor kisgyermek voltam, a testvéreim közül már csak a nálam nyolc évvel idősebb Ali élt otthon. Az ő példájára kezdtem el klarinétozni – mesélte Eszti. – Rengeteget köszönhetek a soproni zeneiskolai tanáromnak, Wagner Csabának is. Heti két–háromszor járok Bécsbe, napi három–négy órát foglalkozom a hangszeremmel, mindez nem menne, ha a Deák téri iskolában nem támogatnák ennyire a zenei pályafutásomat.

A szülei élete Eszti körül forog: azért költöztek Budapestről Sopronba, hogy közelebb legyen a zeneakadémia. Mindennapjaikban fontos szerepet tölt be a hit. Mivel az édesanya, Ágnes zongoratanár, nem meglepő, hogy mindegyik gyermek zenél. Alit és Esztit viszont újszülöttként fogadták örökbe, az pedig, hogy ők is kimagasló zenei talentumot kaptak, ékes bizonyítéka számukra annak, hogy az Úr küldte őket a családba. Eszti több nemzetközi versenyt megnyert már, legutóbb most novemberben vett részt a Danubia Talents nemzetközi megmérettetésen, ahol a fafúvós kategóriában első helyezést ért el.

– A gyakorlás fárasztó, de megéri – folytatta Eszti. – Szeretek versenyezni. Előtte mindig izgulok, de mire a színpadra lépek, elmúlik.

A lány, ha teheti, hűséges kis társával, Buksi kutyával tölti kevéske szabadidejét. Szeret még rajzolni és focizni is. A legnagyobb vágyát egy szóban foglalta össze: klarinétművész.

Kapcsolódó cikkek

A művészetek vonzásában

A művészetek vonzásában

2024. 02. 21. | Madarász Réka

Tóth Annaliza volt az, akinek a rajzával karácsonykor az önkormányzat köszöntötte a soproniakat. A Petőfi-iskola 7. mb osztályosa rendkívül sokoldalú,...

Luca más, mint a többiek

Luca más, mint a többiek

2024. 02. 21. | Madarász Réka

Az éneklés Vágány ­Luca Sára életének része gyermekkora óta, ugyanis megnyugtatja és kikapcsolja. Az orsolyás lány több színházi darabban is szerepelt...