Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A legjobb erdésztechnikusok
A Fáber rétnél lévő tanfűrészpályán a gyakorlati tudásukról, például a motorfűrész-szerelésről is számot adtak az erdésztechnikus verseny résztvevői. Fotó: Filep István

Soproni diák nyerte az országos tanulmányi verseny döntőjét

A legjobb erdésztechnikusok

| Elek Szilveszter | Soproni fiatalok

A rothos Kálmán Leó arany-, Horváth Máté Attila bronzérmet nyert az erdésztechnikusok országos szakmai tanulmányi versenyén. A Sopronban tartott megmérettetésen Magyarország 15 legjobb erdésztechnikus tanulója vett részt.

Az egyik helyszínen fűrész berregett a versenyzők kezében, kicsit arrébb pedig trófeák várták őket – mozgalmasan telt az erdésztechnikusok országos szakmai tanulmányi versenyének múlt csütörtöki napja. A döntőbe 15 tanuló került, közülük 9-en a Roth Gyula Erdészeti Technikum csapatát erősítették. – Már kilencedikes koromban nagyon vágytam arra, hogy részt vehessek ezen a versenyen – mondta Dróz Levente Péter, a soproni iskola diákja. – Most sikerült bejutnom, és úgy érzem, minden jól alakult.


– Hatalmas elismerés számunkra, hogy bekerültünk Magyarország legjobb erdésztechnikus tanulói közé, ez nagyon büszkévé teszi a csapatot – folytatta Tóth Ábel, aki szintén a soproni iskola színeiben indult. – Ez a megmérettetés rendkívül hasznos számunkra, megismertük a szakmai fortélyokat – erre csapattársuk, Kálmán Leó hívta fel a figyelmet.

– A verseny döntőjén 8 olyan állomás is várta a diákokat, ahol alaposan próbára tették a gyakorlati tudásukat – emelte ki Sztojkáné Bodor Ildikó, a soproni iskola igazgatója. – Ezek közé tartozott például a lövészet, a trófeabírálat, de a felismerés és a határazonosítás is. Előbbit szerették talán a legjobban, ugyanis a kezdetektől fogva tanulnak növény- és állatfajokat felismerni bármely részük alapján. A legkevésbé valószínűleg a határazonosítást kedvelték. Ezen körülbelül 3 kilométert kellett megtenniük futva az erdőben, közben felkerestek 4 pontot, ahol különböző feladatok várták őket.


Az igazgató példás eredménynek látja, hogy a versenyzők zöme a soproni intézmény csapatát erősítette, szerinte kollégái nagyon jól felkészítették a versenyzőket.

A háromnapos megmérettetés múlt pénteken zárult, ezen a napon tartották a díjátadót is a Roth-kollégium dísztermében. A harmadik helyezést Horváth Máté Attila, a soproni intézmény diákja érdemelte ki. Az ezüstérmes Németh Viktor András, a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum tanulója lett. Az első helyezést egy másik ro­thos diák, Kálmán Leó érte el.


A díjátadón dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kiemelte: Sopron az erdészet szellemi fellegvára, ugyanis itt közép- és felsőfokú oktatásban is részesülhetnek a terület iránt érdeklődők.

A verseny résztvevői értékes ajándékokat kaptak, valamint az összesített eredmény 71 százalékát elérők jeles technikus minősítő bizonyítványt. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...