Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A legjobb erdésztechnikusok
A Fáber rétnél lévő tanfűrészpályán a gyakorlati tudásukról, például a motorfűrész-szerelésről is számot adtak az erdésztechnikus verseny résztvevői. Fotó: Filep István

Soproni diák nyerte az országos tanulmányi verseny döntőjét

A legjobb erdésztechnikusok

| Elek Szilveszter | Soproni fiatalok

A rothos Kálmán Leó arany-, Horváth Máté Attila bronzérmet nyert az erdésztechnikusok országos szakmai tanulmányi versenyén. A Sopronban tartott megmérettetésen Magyarország 15 legjobb erdésztechnikus tanulója vett részt.

Az egyik helyszínen fűrész berregett a versenyzők kezében, kicsit arrébb pedig trófeák várták őket – mozgalmasan telt az erdésztechnikusok országos szakmai tanulmányi versenyének múlt csütörtöki napja. A döntőbe 15 tanuló került, közülük 9-en a Roth Gyula Erdészeti Technikum csapatát erősítették. – Már kilencedikes koromban nagyon vágytam arra, hogy részt vehessek ezen a versenyen – mondta Dróz Levente Péter, a soproni iskola diákja. – Most sikerült bejutnom, és úgy érzem, minden jól alakult.


– Hatalmas elismerés számunkra, hogy bekerültünk Magyarország legjobb erdésztechnikus tanulói közé, ez nagyon büszkévé teszi a csapatot – folytatta Tóth Ábel, aki szintén a soproni iskola színeiben indult. – Ez a megmérettetés rendkívül hasznos számunkra, megismertük a szakmai fortélyokat – erre csapattársuk, Kálmán Leó hívta fel a figyelmet.

– A verseny döntőjén 8 olyan állomás is várta a diákokat, ahol alaposan próbára tették a gyakorlati tudásukat – emelte ki Sztojkáné Bodor Ildikó, a soproni iskola igazgatója. – Ezek közé tartozott például a lövészet, a trófeabírálat, de a felismerés és a határazonosítás is. Előbbit szerették talán a legjobban, ugyanis a kezdetektől fogva tanulnak növény- és állatfajokat felismerni bármely részük alapján. A legkevésbé valószínűleg a határazonosítást kedvelték. Ezen körülbelül 3 kilométert kellett megtenniük futva az erdőben, közben felkerestek 4 pontot, ahol különböző feladatok várták őket.


Az igazgató példás eredménynek látja, hogy a versenyzők zöme a soproni intézmény csapatát erősítette, szerinte kollégái nagyon jól felkészítették a versenyzőket.

A háromnapos megmérettetés múlt pénteken zárult, ezen a napon tartották a díjátadót is a Roth-kollégium dísztermében. A harmadik helyezést Horváth Máté Attila, a soproni intézmény diákja érdemelte ki. Az ezüstérmes Németh Viktor András, a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum tanulója lett. Az első helyezést egy másik ro­thos diák, Kálmán Leó érte el.


A díjátadón dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kiemelte: Sopron az erdészet szellemi fellegvára, ugyanis itt közép- és felsőfokú oktatásban is részesülhetnek a terület iránt érdeklődők.

A verseny résztvevői értékes ajándékokat kaptak, valamint az összesített eredmény 71 százalékát elérők jeles technikus minősítő bizonyítványt. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron ifjú tehetsége

Sopron ifjú tehetsége

2023. 01. 18. | Madarász Réka

Méltán érdemelte ki a Sopron Ifjú Tehetsége díjat Moser Barnabás. A fiatal zongorista folyamatosan versenyekre jár, és sikert sikerre halmoz.