Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A megmaradás lehetősége
Az ünnepélyes átadón az iskola diákjai német nemzetiségi énekeket és táncokat is előadtak. Fotó: Filep István

Nyolcszáz diák jár a Fenyő téri német nemzetiségi általános iskolába

A megmaradás lehetősége

| P. Horváth László | Soproni fiatalok

Befejeződött a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola felújítása. 270 millió forintból kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az épület tetőszerkezetét, a villamos hálózatot.

Fontos eseményre gyűlt össze vasárnap a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola diáksága, valamint a tanári kar. A nyáron az intézményben folyamatosan dolgoztak azon, hogy szeptemberben már egy megújult iskolában kezdődhessen az oktatás. A 80 millió forintos önerő mellett a kormányzat 190 millió forint támogatást adott a felújításra. Többek között kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az épület tetőszerkezetét, a villamos hálózatot. Megújult a tantermek padlószerkezete, valamint új iskolabútorokat is beszereztek – tudatta lapunkkal Tormáné Bakody Noémi, az iskola igazgatója. A felújítás befejeződött, az átadást pedig akkor tartották, amikor Sopronban is megemlékeztek a 75 évvel ezelőtti német kitelepítésről. (Az erről szóló tudósításunk az 5. oldalon olvasható).

Krisch Magdolna, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke emlékeztetett arra, hogy 2015-ben vette át a nemzetiségi önkormányzat az iskola fenntartását. A mostani felújítássorozat mérföldkő az intézmény életében.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédében felidézte az 1946-ban történteket. Elismeréssel szólt arról, milyen jelentős munkát végeznek napjainkban a nemzetiségi oktatási intézményekben. Mindez a megmaradás, a fennmaradás lehetőségét teremti meg. Jelenleg országszerte 67 óvodában, általános iskolában, gimnáziumban folyik nemzetiségi képzés.

Rutter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő meghívta a tanulókat egy parlamenti látogatásra.

– A németek 75 évvel ezelőtti kitelepítése elűzetés, elkergetés volt – fogalmazott Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Ők 1921-ben hűek maradtak Sopronhoz. Az eltelt idő nem volt elég, hogy begyógyuljanak a sebek, de bizakodóak vagyunk. A 2010-ben hivatalba lépett kormány irányváltása a nemzetiségek életében is pozitív változást hozott.

Az átadáson több önkormányzati képviselő is részt vett.

Örökös ökoiskola címet adományozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Agrárminisztérium a nemzetiségi iskolának. Az intézmény több évtizede tűzte zászlajára a környezettudatos gondolkodást, ennek jegyében külön öko munkacsoportot is alakított. 

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...