Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„A szakmám az életem”
Hetzer Ádám és Wartha Vince három videosorozatot is készített. Fotó: Filep István

Az online felületeken a fiatalok pályaválasztását segítik

„A szakmám az életem”

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Rengeteg fiatal érzi tanácstalannak magát, amikor 14 vagy 18 évesen döntenie kell arról, hogyan tovább. A szakmám az életem nevű kezdeményezés célja, hogy a diákokat segítse a pályaválasztásban.

A Nádasdy Tamás-technikumban tanult még Hetzer Ádám, amikor szakmaiinformatika-tanárával, Hetyei Kornéllal 2020 márciusában létrehozta A szakmám az életem elnevezésű kezdeményezést.

– Mindketten informatikusok voltunk, és szerettük volna a szakmánkat megismertetni másokkal, bemutatni azokat a hibalehetőségeket, melyek megoldásán oly lázasan dolgozunk – mesélte ­Hetzer Ádám, A szakmám az életem főszerkesztője. – A Google blogger felületén blogot indítottunk, majd Facebook-oldalt hoztunk létre, ami azóta is a fő fórumunk. Folyamatosan fejlődtünk, célunk jelenleg is a fiatalok elérése. A Telecom MagentaKraft programjának jóvoltából nemcsak rengeteg kapcsolatra tettünk szert, hanem újságíróképzésen is részt vehettünk.

A fiatalok hamarosan felkérést kaptak az európai szakképzési hét szervezőitől egy kommunikációs kampányban való részvételhez. Később kapcsolatba léptek a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal is a Pályaori Klubbon keresztül. Ekkor már világosan körvonalazódott fő profiljuk, a pályaorientáció.


– Azóta leérettségiztem a Handler Nándor-technikumban, és most ott dolgozom szakmai iskolatitkárként – folytatta Ádám. – Volt osztálytársammal, Bán Dániellel indítottuk el videosorozatainkat, melyeket azóta már ­Wartha Vincével folytatok, akivel azért is jó együtt dolgozni, mert hobbija a fotózás. Tartalmainkat három sorozatba soroljuk: „Kompetens vagyok” című videóinkban gyakorlott szakembereket kérdezünk a hivatásukról. „Szaki leszek” című interjúinkban ambiciózus fiatalokkal beszélgetünk a jövőbeli terveikről, és ugyancsak 5–10 perces videókban tudósítunk a pályaorientációval kapcsolatos eseményekről.

Később 5. tagként csatlakozott a fiúkhoz Kuklisné Horváth Ildikó, aki kereskedelmis szakmai oktatóként posztokat ír – így segíti a munkát. A felvételeket A szakmám az életem weboldalán, valamint közösségi médiafelületeiken lehet megtekinteni, illetve a fiúk feltöltik a Spotify-ra is. A tartalmak nézettsége 500–1000 fő között mozog. A két fiatalember távlati célja, hogy olyan hivatalos médiafelületet hozzon létre, ami az általános és középiskolás diákok pályaorientációjával foglalkozik.

Kapcsolódó cikkek

Lelkes kis biológusok

Lelkes kis biológusok

2024. 05. 29. | Madarász Réka

Hatodik helyezést ért el a Soproni Széchenyi István Gimnázium háromfős csapata a nemzetközi Kitaibel Pál középiskolai biológiai és környezetvédelmi ta...

Rothos sikerek az OSZTV-n

Rothos sikerek az OSZTV-n

2024. 05. 29.

Három szakmában öt érem – a faiparosok, az erdész technikusok, valamint a környezetvédelmi technikusok is taroltak az országos szakmai tanulmányi vers...