Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A tehetség szolgálatában
– A gyengeségek fejlesztésével tudjuk a gyerekeket abban segíteni, hogy kiegyensúlyozott és boldog felnőttekké váljanak – hangsúlyozta Halvax Julianna. Fotó: Filep István

A tehetség szolgálatában

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

„Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjjal jutalmazta Halvax Julianna, a Hunyadi János Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és AMI tehetségkoordinátora és tanítója munkáját a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

A pedagógus 2012-ben kezdett tehetséggondozással foglalkozni, amikor felkérték, hogy legyen a Hunyadi-iskola tehetségkoordinátora. Akkoriban az intézmények még inkább a felzárkóztatásra fókuszáltak, ezért ez egy újszerű feladat, ismeretlen kihívásokkal járó terület volt számára.

– Nagyon sokat köszönhetek a Hunyadinak, hiszen többek között beiskoláztak, és pedagógus szakvizsgát tettem a tehetséggondozás területén – mesélte Halvax Julianna. – Sikerült olyan eredményesen felépítenünk és végeznünk a tehetséggondozó munkát, hogy akkreditálhattuk iskolánkat mint tehetségpontot, ennek során pedig kiváló minősítést kapott. Ezáltal kerültem szorosabb kapcsolatba a Magyar Tehetségsegítők Szövetségével (Matehetsz) és a Nemzeti Tehetség Tanáccsal is.

Három éve, a pandémia első hulláma után Juli létrehozta a Tálentum Műhelyt a botanikus kertben, mivel felismerte, hogy az általa végzett tehetségsegítő munkára nagy igény van városszerte. A tanító nem hisz abban, hogy a versenyeztetés egyenlő lenne a tehetséggondozással.

– A tehetséggondozás arról szól, hogy egy gyermek személyiségét komplex módon támogatom, és segítem az erősségeivel és a gyengeségeivel együtt – tette hozzá. – Próbálom ezt a szemléletet átadni a szülőknek és a kollégáknak is. Ne csak arra figyeljünk, hogy miben tehetséges a gyerek, és hajtsuk, mint egy versenylovat, hanem nézzük meg azt is, hogy melyik területen van elmaradása! Ahol ugyanis van kiválóság, ott megjelenik a deficit is. A gyengeségek fejlesztésével tudjuk a gyerekeket abban segíteni, hogy kiegyensúlyozott és boldog felnőttekké váljanak.

A pedagógus elmondta: büszke arra, hogy elnyerte a tehetséggondozás területén kapható legrangosabb elismerést, ugyanakkor roppant nagy felelősség és rengeteg munka megfelelni nap mint nap az ezzel járó elvárásoknak. A pozitív visszajelzés viszont megerősíti abban, hogy jó irányban halad.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...