Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A tortakészítés bajnoka
A Szakma Sztár fesztiválon Szakács Réka 11 órán keresztül készített különböző süteményeket. Fotók: Szatló Gábor

Szakács Réka már kisgyerekkorától cukrásznak készül

A tortakészítés bajnoka

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Szakma Sztár verseny cukrászkategóriájának nyertese, Szakács Réka már be is iratkozott iskolája kétéves, érettségire felkészítő képzésére. Álma, hogy egyszer majd a lakóhelyén, Fertőszentmiklóson saját tortaműhelyt nyit.

Szakács Réka már kisgyermekként sárból sütögetett az udvaron, ínycsiklandó készítményeit pedig levelekkel és virágokkal díszítette. Később az édesanyjának segített a sütésben, majd teljesen át is vette ezt a feladatot. Egyértelmű volt, hogy a Soproni SzC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium cukrász szakán tanul tovább, ahol végzősként élete első versenyén már rögtön országos első helyezést ért el.

– A területi válogatón az osztályunkból többen is részt vettünk, de csak én jutottam tovább a budapesti előválogatóra – mesélte Réka. – Egy tankonyhán tartották a megmérettetést, ami szóbelivel kezdődött: élelmiszerismereti, élelmiszerbiztonsági és német szakmai nyelvi feladatokkal. Ezután dísztortát, pohárkrémet, dobos szeletet és Rákóczi túróst kellett készítenünk.


A Szakma Sztár fesztiválon már csak az ország öt legjobbja képviselte iskoláját. Az első napon egy kétemeletes esküvői torta burkolása és díszítése várt a versenyzőkre. A második napon négyféle uzsonnasüteményből 5–5 darabot kellett befejezniük, illetve háromféle, 6–6 darab minitortácskát készíteniük. Mindezekre összesen 11 óra állt a rendelkezésükre.

– A zsűri a második nap végén értékelt bennünket, ez alapján 1. vagy 2. helyezésre számítottam – folytatta a mosolygós cukrász. – Az aranyérmet csodálatos érzés volt átvenni, örültem, hogy a rengeteg gyakorlás meghozta a gyümölcsét.

A versenyre Rékát a felkészítő tanára, Honfiné Rákóczi Gabriella és édesanyja kísérte el. A tehetséges lány a szabadidejében a legszívesebben kölyökmacskájával, Gusztival foglalkozik. Szereti a sorozatokat és a filmeket. Nagy vágya, hogy legyen egy saját tortaműhelye, de addig még sok-sok szakmai tapasztalatot kell szereznie.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...