Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ábel filozófusnak készül

Ábel filozófusnak készül

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Széchenyi-ösztöndíj egyik idei nyertese, ­Csigó Ábel filozófia mesterszakon szeretné folytatni tanulmányait. Távlati terve az egyetemi tanári pálya, de addig is kihasználja a fővárosi élet nyújtotta előnyöket.

Csigó Ábelt még berzsenyis diákként mutattuk be újságunkban (Ábelre ragadnak az idegen nyelvek, Soproni Téma, 2018. április 4.). Már 12. osztályban volt felsőfokú nyelvvizsgája angolból és németből, latin nyelvből pedig több nemzetközi versenyre is eljutott. Az ELTE német nemzetiségi és latin nyelvtanár képzésén azóta elvégzett két évet, idén pedig germanisztika alapszakon folytatja tanulmányait.

– Már a középiskolában is rengeteg filozófiai művet olvastam, ám az egyetemen jöttem rá, hogy az ember foglalkozhat azzal is, ami csak közepesen érdekli, de nem érdemes – mesélte a fiú. – Ezért döntöttem úgy, vállalom a kockázatot, és egy kevésbé „piacképes” szakon tanulok tovább. Később szívesen tanítanék az egyetemen, de attól sem félek, ha ez nem jönne össze: valahogy biztosan feltalálom magam.

Ábel természetesen a nyelvtanulást sem hagyta abba: az ELTE Eötvös József Collegiumnak a tagja, ahol franciaoktatásban vesz részt. Nyáron szeretne még jobban elmélyülni ebben a csodálatos nyelvben, és reméli, hogy idén a középfokú nyelvvizsgát is le tudja tenni.

– Időm egy részében kutatok: részt vettem a TDK-n, melynek az országos fordulója áprilisban lesz – folytatta a fiatalember. – Egy 20. századi német írónő, Christa Wolf két rövidebb elbeszélését vizsgálom – társadalomtudományi szempontokat is bevonva.

Ábelre inspiratívan hat a budapesti környezet és a szakkollégium, ahol lakik.

Az ösztöndíjból egy új laptopot vásárolt.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...