Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ajándékot hoz a Mikulás

| P. Horváth László | Soproni fiatalok

Már több száz éve december 6-án érkezik. Napjainkban leginkább rénszarvasszánon Lappföldről – a népi hagyomány szerint viszont a mennyben lakik. Utánajártunk Mikulás izgalmas történetének.

A hagyomány szerint Miklós a 3. században született a kis-ázsiai Patarában gazdag kereskedőcsaládban. Az emberek tiszteletét és szeretetét jótékonykodásával vívta ki, tettei miatt már életében szentnek tartották.  

– Az egyik ismert történet szerint egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni – mesélte Csiszár Attila, a Soproni Múzeum néprajzos–muzeológusa. – Miklós püspök elhatározta, hogy segít rajtuk. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt zacskót tett a szegény ember ablakába. Szent Miklós legendája kapcsán terjedt el a 19. században elsőként a németországi városokban az a szokás, hogy Mikulás napjának előestéjén az ablakokba helyezett, kitisztított csizmákba szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló csomagot tesznek.

Megtudtuk, Sopron térségében egykor december 6-án a legények láncokkal járták az utcákat, és nagy lármát csaptak. El is nevezték őket láncos Miklósoknak. Magyarországon éppen vidékünkről, a Sopron vármegyei Csepregről ismeretes ennek az első írásos említése. Egy 1785-ből való tanácsi határozat megtiltja, hogy a „láncos Miklósok” a gyermekeket ijesztgessék.

– A mai gyerekeket meglátogató, megajándékozó Szent Miklós (Mikulás) már nem a mennyben lakik, hanem a Lappföldről elindulva járja körbe a világot rénszarvasok húzta szánján. A neve sem Mikulás már, hanem – a finn eredeti alapján – sok helyütt Joulupukki – zárta Csiszár Attila.

Kapcsolódó cikkek