Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Aktív széchenyisták
Biczó Dániel (b), Kékesi Réka és Nyikos Barnabás a Széchenyi-gimnázium diákelnöki csapata – számtalan rendezvényt szerveztek. Fotó: Németh Péter

Nagy sikert arattak a környezetvédelmi programok

Aktív széchenyisták

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Lassan egy éve szervezi hihetetlen lelkesedéssel a Soproni Széchenyi István Gimnázium diákéletét Nyikos Barnabás és kis csapata. A diákelnök a pandémia dacára a maximumot hozta ki a pozícióból.

– Nagyjából egy évvel ezelőtt Biczó Dániel barátom biztatására elhatároztam, hogy indulok az iskolai diákelnök-választáson – kezdte Nyikos Barnabás. – Helyettesemnek Kékesi Rékát választottam, akivel nagyon jól kiegészítjük egymást. Barátaim és tanáraim is sokat segítettek nekünk a kampány alatt. Filmbe illő történet, hogy Réka azóta nemcsak a helyettesem, hanem a barátnőm is. Végül Danit rávettem, hogy legyen a másik helyettes, és Kerékgyártó Imrével négyen szuper csapatot alkottunk a kampány alatt, melynek megkoronázásaként megnyertük a választást.

Nyikit már hetedikben, amikor a gimnáziumba került, vonzotta a diákelnökség, azonban az elődje, Árvai Máté nagyon sokáig töltötte be a posztot. A 12.A-s fiúnak csupán egy éve maradt, de nem bánja, mert mindent megvalósított ezalatt, amit lehet.

– Nagy sikert arattak a környezetvédelemmel kapcsolatos programjaink, például az iskola történetében először papírgyűjtést és több szemétszedést is szerveztünk – folytatta. – Júniusban zéró emissziós hónapot hirdettünk. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére hívtuk fel diáktársaink figyelmét, és aki csatlakozott, zöld kitűzőt kapott ajándékba. A tanév utolsó hónapjában tele volt a suli biciklitárolója.

A kis csapat már a kampányra létrehozott egy hihetetlenül profi arculatot, amit megtartva létesítettek a diákönkormányzatnak egy Instagram-oldalt, ugyanis ezt a közösségimédia-felületet használják a legtöbben a kortársaik közül. Volt saját rádiós műsoruk és filmes vetélkedőjük, az egykori széchenyisek pedig online osztották meg tapasztalataikat a továbbtanulásra készülőkkel. Az Oxford–Chambridge mintájára megálmodott Széchenyi–Berzsenyi vetélkedővel kapcsolatban a tárgyalások még zajlanak.

– Az ELTE jogi karára készülök – mesélte magáról Nyikos Barnabás. – Jó tanuló vagyok, de ide nagyon magas pontszám kell, úgyhogy bele kell húznom. Széles az érdeklődési köröm, szeretek csapatban dolgozni. Karizmatikus személyiségnek tartom magam, szívesen töltök be irányító szerepet. Gyermekkorom óta sportolok: kezdetben fociztam és kosaraztam, de végül a palánkok között ragadtam. Büszke vagyok rá, hogy a Soproni Sportiskola U18-as csapatának kapitánya vagyok, illetve hogy a SMAFC felnőtt csapatába is beválasztottak.

Kapcsolódó cikkek