Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Alexa kalandokra vágyik
Mentes Alexa Dóra már elkezdte egyetemi gyakorlatát, 7–8. osztályosoknak tanít matematikát.

Széchenyi-ösztöndíjasok

Alexa kalandokra vágyik

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Széchenyi-ösztöndíj egyik idei nyertese, Mentes Alexa Dóra életében meghatározó élményt jelentett, hogy az elmúlt félévben három hónapot Angliában töltött. A lány az egyéves gyakorlata után más országokat is megismerne.

Másodszor kapta meg Mentes Alexa Dóra városunk Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíját. Az előzőt rendkívül hasznos dologra fordította: egy érintőképernyős laptopot vásárolt magának, ami óriási segítségére van a tanításban. A lány most ötödéves az ELTE matematika – ének-zene osztatlan tanárképzésén.

– Mint már a múltkori beszélgetésünk alkalmával is elmondtam (Ígéretes pedagógusjelölt, Soproni Téma, 2021. február 17.), tavaly felvettem az idei óráim nagy részét, hogy az Erasmus-programmal külföldre utazhassak – kezdte Alexa. – Szeptember közepétől három hónapot az angliai Brightonban töltöttem. Minden fantasztikus volt: az egyetem, a campus, a kollégium és persze a hangulat.

Alexa két lengyel, egy cseh és egy dán lánnyal lakott egy blokkban. A rengeteg közös program során felfedezték a tengerparti várost és környékét, miközben angolul beszélgettek egymással, úgyhogy a nyelvtudásukat is fejlesztették. Alexa a magántanítást ott is folytatta interneten keresztül.

– Rövid volt a három hónap, de hasznos: sok különböző kultúrából származó embert megismertem – folytatta. – A legnagyobb különbség az angol és a magyar képzés között az, hogy ott a kötelező gyakorlatok helyett workshopok vannak, amelyeken csak az vesz részt, aki tanácsot akar kérni vagy beszélni szeretne a tanárokkal. Itt főként szóbeli, ott írásbeli vizsgák vannak, amelyeken nem az elméleti tudásra kérdeznek rá, hanem feladatokat kell megoldani.

A lány ezen a héten kezdte el az egyéves gyakorlatát az I. kerületi Batthyány Lajos Általános Iskolában: 7–8. osztályosoknak tanít matematikát. A jövőjére vonatkozóan pedig konkrét elképzelései vannak.

– Szerettem Angliát, de szívesen megnéznék valamilyen más országot is, akár Erasmusszal. Most még a következő egy év lebeg a szemem előtt: szeretném letenni a C1 típusú nyelvvizsgát, aztán ha befejezem az egyetemet, kalandokra, utazgatásra vágyom – zárta gondolatait.


Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...