Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Alexandra szívvel-lélekkel gazdálkodik
Zergi Alexandrának két kecskéje is van (Adél és Léda), mindig ő eteti az állatokat. Fotó: Filep István

Alexandra szívvel-lélekkel gazdálkodik

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Míg a kamaszok többsége szabadideje nagy részét a haverokkal és bulizással tölti, addig Zergi Alexandra 17 évesen már a saját gazdaságukban rendezi az állatait.

A kedves ifjú hölgy a mezőgazdaságba született bele. Amióta az eszét tudja, imádja az állatokat. Molly nevű huncut kutyusa mellett van 40–50 tyúkja, 3 törpekakasa, két nyuszija, Vilmos és Margit, akiknek már három kicsinyük is született; egy majdnem húszéves pónija és két kecskéje, akik – Ady nyomán – az Adél és Léda nevet kapták.

– Egyszerűen nem tudnék úgy létezni, hogy ne legyen mellettem állat – mesélte. – Minden szabad percemet és a nyári szünetem java részét is velük és a szántóföldeken töltöm. Már saját traktorom is van. Havonta egyszer megyünk Nagycenkre állatvásárba, és üres kézzel soha nem jövök haza.

Iskolaidőben Szandi reggel 5-kor kel, hogy meg tudja etetni az állatokat. Iskola után az az első dolga, hogy megnézi, minden rendben van-e velük, és összeszedi a tojásokat. Este etetés után fut néhány kört az udvaron a kecskékkel. Mindig talál magának munkát: takarít, füvet nyír – a lényeg, hogy hasznosan töltse az idejét. És ott van még a szakmai gyakorlat is. Bármilyen meglepő ugyanis, a lány kozmetikusnak tanul.

– Nehéz döntés volt, mert inkább mezőgazdasági iskolában szerettem volna továbbtanulni. Sajnos Csornán van csak ilyen, én pedig képtelen lennék egész nap távol lenni a gazdaságunktól – folytatta Szandi. – Mivel egy alkalommal szóba került a kozmetika is, a Handlerba jelentkeztem. Egyáltalán nem bántam meg, mert az elmúlt három évben nagyon megszerettem a szépítészetet.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...