Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Alíz szeret és tud tanulni
Boros Alíz szabadidejében rengeteget olvas, főként fantasy és romantikus regényeket. Fotó: Filep István

Alíz szeret és tud tanulni

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A közelmúltban utazott az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében tíz hónapra Olaszországba Boros Alíz. A 18 éves lány négy nyelven beszél, az olasszal is ismerkedik már egy ideje.

Boros Alíz júniusban érettségizett a Szent Orsolya Gimnáziumban, majd felvették a Károli Gáspár Református Egyetem jogi karára.

– Két éve két olasz cserediák volt Sopronban, én kísérgettem őket mindenhova, és annyira megtetszett, ahogy egymással beszéltek, hogy úgy döntöttem, megtanulok olaszul – mesélte a lány, akinek az édesanyja, Borosné Gréczy Zsanett az AFS Magyarország soproni körzetelnöke.

Alíz Kópházán él a családjával. Mivel az apai nagymamája horvát, a kópházi általános iskolában pedig ugyancsak tanulta a nyelvet, 8. osztályban már letette a középfokú nyelvvizsgát, 11.-ben pedig a felsőfokút. 10.-ben németből is középfokú nyelvvizsgát szerzett, 12.-ben pedig angolból felsőfokút.

– A gimnáziumban a kedvenc tantárgyaim a nyelvek és a történelem volt – folytatta. – Sokáig nem tudtam eldönteni, hova jelentkezzek, de mivel szeretek tanulni, és jó a memóriám is, úgy gondoltam, a jogi egyetem testhezálló lesz. Most halasztok egy évet, hogy tökéletesítsem az olasz nyelvtudásomat.

Alíznak már július óta megvan a fogadócsaládja, eddig interneten tartották a kapcsolatot.

– Egy velem egyidős lány, Desirée lesz a testvérem, aki egy évet Argentínában töltött, és annyira megtetszett neki a csereprogram, hogy ő választott ki engem – tette hozzá mosolyogva. – Közben az itthoni családomhoz a 11. cserediák érkezik, akivel épphogy alkalmunk volt megismerni egymást.

Az AFS Magyarország még mindig keres olyan családokat, amelynek tagjai be fogadnak maguk közé néhány hónapra thai és török cserediákokat, hogy a mindennapi életük részesei lehessenek.

Kapcsolódó cikkek

Lezárult a jubileumi év

Lezárult a jubileumi év

2023. 05. 24. | Bertha Ágnes

A múlt keddi püspöki szentmisével lezárult a Szent Orsolya Gimnázium jubileumi éve. A 275 éves ünnepségsorozat intézménybővüléssel indult, és versenye...

A Handler büszkesége

A Handler büszkesége

2023. 05. 31. | Madarász Réka

A Szakma Sztár Fesztiválon elért második helyezés után megnyerte a WorldSkills Hungaryt is Dely Bianka. A Handler-technikum végzős tervezőgrafikus tan...