Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Andor elbűvölte az egész zsűrit
Szűrszabó Andor a Budapesti Gazdasági Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakán szeretne továbbtanulni. Fotó: Filep István

A fáys diáké lett a történelemversenyen a legjobb felelet

Andor elbűvölte az egész zsűrit

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Szűrszabó Andor évek óta tartó céltudatos munkája végre meghozta a gyümölcsét: az ÁSZÉV-en országos 16., a Ránki György dunántúli történelemversenyen pedig 1. helyezést ért el. A fáys fiatalember az érettségi után egy évig Írországban folytatná a nyelvtanulást.

Az ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyének (ÁSZÉV) három fordulója egy kiváló próba az érettségi előtt. Nem véletlenül indultak az országból 769-en a megmérettetésen. Persze az sem utolsó szempont, hogy a legjobbaknak ötven plusz pont jár az érettségin. A Soproni SzC Fáy András Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumának 12.K osztályából nemcsak Andor versenyzett, Benke Norbert a 18. helyen végzett. Felkészítő tanáruk Hrubyné Pál Tímea volt. Andornak azonban nem ez volt az egyetlen idei sikere.

– A Ránki György dunántúli történelemverseny ugyancsak három fordulóból állt – mesélte. – A sokrétű megmérettetésre rengeteget készültem az oktatási hivatal által megadott szakirodalom alapján osztályfőnököm, Végh Boglárka segítségével. Mivel idén ünnepeljük az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját, a fő téma ez volt, továbbá a 13. századi magyar uralkodók, uralkodóházak, különös tekintettel az Árpád-házra.


Az iskolai forduló egy teszt kitöltéséből állt. A 2. forduló már esszéírást is tartalmazott, amelyhez átfogó történelmi szemléletre volt szükség. A 3. forduló a teszten kívül szóbeli részből állt.

– Nagyon meglepődtem, mert öt tételből mi választhattunk ki egyet – folytatta a fiatalember. – Én a 13. századi nők életét mutattam be Szent Margit és Gertrúd királyné életén keresztül, mellyel a legjobb feleletért járó különdíjat nyertem el.

Andor nagyon szereti a történelmet, szívesen tanulná is tovább, ám inkább a Budapesti Gazdasági Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakára adja be a jelentkezését, ahol – akárcsak most – angol nyelven tanulhat.

– Az egyetem előtt szükségem van arra, hogy kicsit eltávolodjak a mindennapi tanulástól, hogy aztán frissen, megújult motivációval folytathassam a tanulmányaimat – tette hozzá. – Egy évet Írországban szeretnék tölteni, hogy minél magasabb szintre fejlesszem a nyelvtudásomat.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...