Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Átadták az Orsolya-iskolát
A felújított iskolát dr. Kovács András igazgató (elöl balra) mutatta be többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek (középen) és dr. Veres András megyéspüspöknek (jobbra). Fotó: Fi

Barcza Attila: Modern körülmények és örökkévaló értékek mentén

Átadták az Orsolya-iskolát

| Bertha Ágnes | Soproni fiatalok

– Szent István-i küldetésünk, hogy országépítők legyünk, nehéz helyzetben vágtunk bele hatalmas építkezésekbe, a jövőbe invesztáltunk – hangsúlyozta a Szent Orsolya Gimnázium átadó ünnepségén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Lezárult a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium teljes felújítása. A múlt heti átadáson részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Farkas Ciprián jelenlegi és dr. Fodor Tamás előző polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, dr. Veres András megyéspüspök és dr. Pápai Lajos emeritus püspök, valamint több minisztériumi, megyei, járási és városi tisztviselő.

– Szent István-i küldetésünk, hogy országépítők legyünk, nehéz helyzetben – a pandémia alatt – vágtunk bele hatalmas építkezésekbe, a jövőbe invesztáltunk: egy iskolafejlesztés a jövőbe fektetett tőke, anyagi és szellemi értelemben is – szögezte le Semjén Zsolt. – Egy egyházi intézmény vallási vonatkozása a hit gyakorlása, de állami feladata is van: közoktatási kötelezettséget lát el. A világi hatalomnak biztosítania kell az egyház szabad vallásgyakorlását, valamint segítenie kell a közfeladat ellátásában.

Ebben a soproni intézményben óvodától érettségiig modern körülmények és örökkévaló értékek mentén nevelődnek a gyerekek – ezt már Barcza Attila emelte ki. Sopron és környéke országgyűlési képviselője kapcsolódott Semjén Zsolt szavaihoz: – Nemcsak az országépítés fontos, hanem a templomfelújítások is: városunkban és környékén ugyanis 24 templom szépül meg.

Dr. Kovács András, a Szent Orsolya Gimnázium igazgatója számokban és adatokban mutatta be a felújítás jelentőségét. Mint ismertette, a rekonstrukció több mint 10 éve kezdődött a nagy tornaterem építésével, a tetőtér beépítésével folytatódott 2016-ban, azóta pedig folyamatosak voltak a külső–belső munkálatok a két épületszárnyban (A felújításról rendszeresen beszámoltunk, legutóbb: Végéhez közeledik a felújítás, Soproni Téma, 2021. augusztus 25.). A mostani, 2,9 milliárdos beruházás 2019 végén indult. – Józsa Dávid tervei a múlt örökségére épülve a jelen álmaival a jövőbe mutatnak – tette hozzá az igazgató, aki név szerint mondott köszönetet mindazoknak, akik a tervezéstől a kivitelezésig sokat tettek és dolgoztak az Orsolya-iskola rekonstrukcióján.

A megújult épületet dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg, majd dr. Kovács András épületbejáráson mutatta be a vendégeknek az iskolát. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...