Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bálintnak hobbija a hivatása
Sokat gyakorol a tanműhelyben Brasch Bálint. A Handler-iskola végzős szobafestő diákja két rangos versenyre is készül. Fotó: Németh Péter

Bálintnak hobbija a hivatása

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Teljes erőbedobással készül a szakmák világbajnokságára Brasch Bálint. A Handler-iskola végzős diákja szívvel-lélekkel fest, mázol és tapétázik – minden reggel örömmel kel fel, mert a hivatásának élhet.

Bálint nyolcadik óta szobafestőnek készül, de – családja kérésére – először leérettségizett, és csak utána iratkozott be a Soproni SzC Handler Nándor Technikumának hároméves szakmai képzésére. Miután két előválogatót megnyert, a budapesti válogatón pedig második helyezést ért el, most minden energiáját a WorldSkillsre való felkészülés köti le.  

– A szakmák világbajnoksága öt modulból tevődik majd össze: lesz tapétázás, ajtótok- és ajtómázolás – mesélte Bálint. – Szabadon választott feladatként egy téglalap alakú falfelületet készítünk el annak megfelelően, ahogy előre begyakoroltuk. Mivel az idei World­Skills Sanghajban lesz, elvárás, hogy ez a modul valamennyire kapcsolódjon Kínához. Kapunk egy gyorsasági feladatot is, amelyhez a színeket is mi fogjuk kikeverni. A nehézséget az okozhatja, hogy ott nem feltétlenül ugyanolyan a színválaszték, mint nálunk. A dizájnfeladat meglepetés lesz: egy A4-es lapon szereplő tervet kell először milliméter pontossággal megszerkesztenünk, majd mintegy 1 méterszer 2 méteres változó falfelületen megadott színekkel kifestenünk.

Amellett, hogy tanul, gyakorolni jár a tanműhelybe és Budapestre, Bálint dolgozik is. Rengeteget köszönhet mesterének, Várallyay Gábornak és Bélának, akik beavatták a szakma rejtelmeibe. A felkészítésben segítségére vannak még Nagy Jenő és Csáki Csaba tanár urak. A tehetséges fiú szeretne indulni a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen is. Ha az elsők között végez, mentesül a szakvizsga alól.

– A változatossága miatt is szeretem annyira a szakmámat – tette hozzá Bálint. – Minden héten más a helyszín és a feladat. Kevéske szabadidőmet a barátnőmmel, a barátaimmal és sporttal töltöm. Kilenc évig fociztam az SC Sopronban, de a munka miatt már nem tudtam részt venni az edzéseken, úgyhogy most a nagycenki csapat tagja vagyok.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...