Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bori fuvolistának készül
Varga Borbála és fuvolatanára, Jacsó Erika – a fiatal lány rendkívül gyorsan fejlődik, két konzervatóriumba is jelentkezik. Fotó: Filep István

A Danubia Talents nemzetközi zenei versenyen lett korcsoportja legjobbja

Bori fuvolistának készül

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Viszonylag későn kezdett el fuvolázni, mégis sikert sikerre halmoz Varga Borbála, aki legutóbb egy nemzetközi versenyen ért el első helyezést. A különleges tehetség zenei pályára készül.

Varga Borbála kisgimnazista, 8. osztályos a Szent Orsolya római katolikus iskolában, fuvolából viszont negyedikes. Korábban hegedülni tanult az édesanyjától, ám amikor a zeneiskola nyílt napján a legkülönfélébb hangszereket próbálhatta ki, a fuvolát rögtön úgy szólaltatta meg, mintha mindig is ezt csinálta volna.

– Bori kiemelkedően tehetséges, ami már nagyon korán megmutatkozott – mesélte a fuvolatanára, Jacsó Erika. – Aránylag későn kezdett el fuvolázni a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskolában Bálintné Horváth Erikánál, akinek nagyon hálásak vagyunk a meghatározó alapokért. Rendkívül gyorsan fejlődött, a megnyilvánulásai is nagyon érettek, ezért is mertem elindítani – már a Hunyadi-iskola művészeti intézetének tanulójaként – egy nemzetközi versenyen.


A 13 éves lány a Danubia Talents nemzetközi zenei versenyen lett korcsoportja legjobbja. Két különböző karakterű művet adott elő: egy romantikusat és egy magyar szerzőtől származó darabot. Mindkettőnek osztatlan sikere volt.

Mivel a kedves és szorgalmas lány fuvolistaként képzeli el a jövőjét, két konzervatóriumba is jelentkezik: a Bartók Béla Konzervatóriumba és a Weiner Leó Katolikus Szakgimnáziumba.

Arra a kérdésre, hogy a szabadidejében a zenén kívül mivel foglalkozik, röviden felelt: – Rengeteget olvasok, főleg sci-fi regényeket. A kedvenceim a Harry Potter, a Jók és Rosszak Iskolája, de Leiner Laura könyveit is szeretem.

Vasárnaponként Bori játékát akár meg is hallgathatjuk a Szent Imre-templomban, ugyanis szüleivel és bátyjával együtt tagja a Töviskorona nevű katolikus könnyűzenei együttesnek.


Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...