Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Családtörténet videókon
Szabadidejében Sánczi Olivér szívesen rajzol és fest, de dobol és vízilabdázik is. Fotó: Filep István

Családtörténet videókon

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Másodszor indult a Macskakő Gyermekmúzeum Családi legendárium című irodalmi pályázatán Sánczi Olivér. Felmenői történetét megörökítő kisfilmjeit tavaly különdíjjal, idén pedig megosztott második helyezéssel jutalmazta a zsűri.

A Faggasd a nagyit! című pályázatra tanító nénije, Kurucz Erika hívta fel Olivér figyelmét. Tavalyi hétperces kisfilmjében a fiú üknagyszüleivel és a dédszüleivel, idei több mint 11 perces videójában pedig már a nagyszüleivel is megismerkedhettünk. A családfa felkutatásához a negyedikes Olivér nagyszülei szülőhelyére, Ágfalvára, Harkára és Nagycenkre is ellátogatott.

– Rengeteg újdonságot tudtam meg a családomról – mesélte Olivér, aki remek humorát és huncutságát a nagypapájától örökölte. – A videók elkészítésében az anyukám segített. Az idei valamivel nehezebb volt az összetettsége miatt, majdnem egy hetet foglalkoztunk vele, a vágásból apukám is kivette a részét.

Olivérnek minden napja be van táblázva, ugyanis a zeneiskolában dobol, és heti három vízilabdaedzése jár.

– A vizet már nagyon korán, Czifrik Hajnalka bébiúszás-oktató szerettette meg vele – folytatta Sáncziné Horváth Mária, a fiú anyukája. – Olivér sok mindent kipróbált (néptánc, foci, kosár, asztalitenisz), de valahogy mindig visszatértünk az uszodához. A vízilabda iránti rajongása az olimpiai bronzérmes vízilabdázó, Gurisatti Gréta nevéhez fűződik. Az ő személye inspirálta, a fáradtabb napokon az ő motivációs szavaival indulunk az edzésekre.

Óriási élmény volt Olivér számára, hogy nyáron Budapesten, a vízilabda-világbajnokságon három meccset is megnézhetett élőben. Ha egy kevéske szabadideje még akad, rajzol és fest. Erika néni szerint ezen a területen is nagyon ügyes, sőt a néptánchoz is lenne tehetsége. Öccse, Gergő hatéves, gyakran játszanak együtt az udvaron. Anyai nagymamájuk a szomszédjukban él, a fiúk sokszor átmennek hozzá reggelizni és aludni.

– Olivért nagyon szerető család veszi körül, ahol minden a gyerekek körül forog – tette hozzá a tanító néni. – A fiúknak sok utat megmutatnak a szüleik, nagyszüleik, amelyek közül választhatnak. Jövőre Olivért az öccse is követi a Deák Téri Általános Iskolába.

Kapcsolódó cikkek