Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egyszerre tanul és oktat
– Talán ez a legszebb és legnemesebb feladat, amit egy ember vállalhat az élete során: segíteni és ott lenni a legnehezebb pillanatokban is – vallja Szőke Péter. Fotó: Németh Péter

Szőke Péter nemcsak a tanulásban remekel, 15 éve teniszezik

Egyszerre tanul és oktat

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Első alkalommal nyerte el Szőke Péter a Széchenyi-ösztöndíjat. A negyedéves orvostanhallgató demonstrátorként már a nála ifjabb korosztályt oktatja az egyetemen.

– A Széchenyi-gimnáziumba jártam, és sokáig mentőhelikopter-pilóta szerettem volna lenni – mesélte a fiatalember. – Biológiából többek között az OKTV-n és a Kitaibel Pál-versenyen is részt vettem, és 94 százalékosra sikerült az emelt szintű érettségim annak ellenére, hogy a matek és a fizika mindig is jobban érdekelt. Utóbbit főként Lang Ágota tanárnő szerettette meg velem.

A fiú már egyetemi tanulmányai elején nagyon megszerette az anatómiát, azon belül is a neuroanatómiát. Rögtön a szigorlat után belekezdett TDK-dolgozatának megírásába a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetében, és bekapcsolódott az oktatásba: azóta is demonstrátorként magyar és német nyelven anatómiát tanít fogorvos, általános orvos és pszichológia szakos hallgatóknak.

– Óriási értéket képvisel számomra, hogy az utánam következőknek tudok segíteni úgy, hogy tisztában vagyok vele, mi vár rájuk – folytatta. – A TDK-dolgozatommal az volt a célom, hogy elsajátítsam többek között a szövettan és a preparáció alapjait, utóbbival fejlesztve a sebészethez elengedhetetlen kézügyességemet és térlátásomat. Az egyik preparátumommal meg is nyertem egy pályázatot.

Ettől a félévtől Peti új TDK-ba kezdett a Sopronból elszármazott Orbay Péternél az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben, ugyanis az idegsebészet és az idegtudományok érdeklik elsősorban.

Körülbelül 15 éve versenyszerűen teniszezik az SVSE-ben, évek óta részt vesz az osztrák csapatbajnokságokon is. Sokat köszönhet Úr Csaba vezetőedzőnek és szakosztályvezetőnek.

Az ösztöndíjból olyan tankönyveket szeretne vásárolni, amelyek a későbbiekben alapként szolgálhatnak a szakterületének elsajátításához. 

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...