Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elkezdődött az érettségi
A Berzsenyi-líceumban 114 végzős diák várta, hogy hétfőn reggel kilenc órától elkezdhesse a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgáját. Fotó: Filep István

Jelenléti oktatás lesz a felsősöknek és a középiskolásoknak

Elkezdődött az érettségi

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Városunkban rendben elkezdődött az érettségi, hétfőtől 731 végzős diák vizsgázik. Idén, csakúgy mint tavaly, szigorú intézkedések mellett ültek iskolapadba a tanulók.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint hétfőn középszinten 72 ezer középiskolás kezdte az írásbeli érettségijét. Városunkban 731 végzős tanuló vizsgázik, emellett vannak még olyan diákok, akik előrehozott érettségit tesznek, illetve akik a jobb jegyért újra vizsgáznak. (A témáról korábban is írtunk: Felkészültek az érettségire, Soproni Téma, 2021. április 28.).

Az idei érettségi, csakúgy mint tavaly májusban, szigorú óvintézkedés mellett kezdődött. Az iskolába való belépéskor mérik a tanulók testhőmérsékletét, az osztálytermekben pedig legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat. Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kapott, a vizsgák előtt kitakarították az épületeket. A maszk használata az írásbeli ideje alatt nem kötelező ugyan, de vannak olyan intézmények, amelyek előírták ezt. Az elmúlt évhez hasonlóban a 2021-es vizsgák többsége írásbeli lesz. Szóbelit kizárólag azokból a tárgyakból tartanak, amelyeknek csak szóbeli vizsgarésze van. Az érettségi május 25-ig tart.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kiemelte: megtörtént a köznevelésben dolgozók oltása. Több mint 200 ezren igényeltek vakcinát, de aki most szeretné beoltatni magát, azonnal regisztrálhat és foglalhat időpontot. – A tanévből május 10-től hátralévő öt teljes hétre azért érdemes megnyitni az iskolákat, hogy hagyományos jelenléti oktatási környezetben a tanévet sikeresen zárják a diákok – tette hozzá.

Az államtitkár ismertetéséből az is kiderült, hogy több mint 103 ezer tanuló felvételizett középfokú intézménybe, amelyek csaknem 150 ezer helyet hirdettek meg. A nyolcadikosok 95 százalékát felvették.

Kapcsolódó cikkek