Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Élő történelem
A tavalyi nagy siker után idén is kiírják a Családi legendárium pályázatot

Élő történelem

| Huszár Judit | Soproni fiatalok

Idén is faggasd a nagyit! – ezt javasolják a Macskakő Gyermekmúzeum munkatársai. Családi legendárium címmel újra meghirdették irodalmi pályázatukat, amelyre általános és középiskolások jelentkezését várják.

„Várjuk írásaitokat, igaz történeteiteket örömről, bánatról, hétköznapi és történelmi eseményekről” – áll a Macskakő irodalmi pályázatának kiírásában. A Családi legendárium című felhívást tavaly hirdették meg először, akkor 18-an neveztek. Volt, aki a nagymama és nagypapa fiktív szerelmes leveleit, más a család tragikus sorsú nőtagjainak történeteit, de többen ’56-os emlékeket vetettek papírra. A történetekből egy beszélgetős délutánt is rendeztek, amelyre nem csak a családtagok voltak kíváncsiak. 

Idén a múzeumok őszi fesztiválja keretében hirdették meg a pályázatot a szervezők, akiknek ismét az a céljuk, hogy élővé váljon a történelem.

– A lényeg, hogy ezeket a múltbéli történeteket a gyerekek átéljék, ha pedig a pedagógusok is nyitottak rá, akkor akár a tanórákon a hiteles történelmi vagy irodalmi háttérrel ki lehet egészíteni azokat – mondta Martos Virág, a Soproni Múzeum közművelődési munkatársa.

A beérkezett pályázatokat szakmai zsűri bírálja el két kategóriában (7–12 évesek, 13–18 évesek). Az írásokat október 18-ig kell eljuttatni a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeumának címére (Sopron, Szent György utca 12.) vagy a macskako.sopron@gmail.com e-mail-címre. Az eredményhirdetést és a díjkiosztót november 7-én tartják a gyermekmúzeumban.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...