Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fiatal vasvillás madarászok
Dr. Gyimóthy Zsuzsa kutatótanár vezetésével végezték el a madárgyűrűzést a vasvillás diákok Fotó: Griechisch Tamás

A középiskolás diákok a szakirányukhoz kapcsolódó feladatokat kapnak

Fiatal vasvillás madarászok

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

Madarakat gyűrűznek, odúkat tisztítanak, túráznak a VasVilla diákjai egy kutatóprogram keretén belül. A középpontban a madárfajok megfigyelése áll.

A környezetvédő fiatalok annak ellenére, hogy hajnalban keltek, frissen, izgatottan figyelték a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében kifeszített speciális hálókat az egyik szép októberi reggelen. Legelőször egy vörösbegy került a hálóba, ahonnan szakértő kezek szabadították ki az aprócska szárnyast. Ezt követte a madarak gyűrűzése, amelyet nagy odafigyeléssel végeztek a diákok dr. Gyimóthy Zsuzsa kutatótanár vezetésével, aki hosszú évek óta foglalkozik madártani kutatásokkal.

– A madarak gyűrűzésének a szárnyasok védelme a célja – mesélte a kutatótanár. – Az egyedi jelölésen alapuló módszerrel fel lehet térképezni a vonulásukat, sok mindent megtudunk az életmódjukról, a mozgásukról, a populációváltozások okairól.

A madárgyűrűzés része az iskolában tavaly indult négyéves kutatóprogramnak, amelyben a diákok a szakirányuknak megfelelően vehetik ki részüket. Ennek keretében az informatika szakos tanulók gondozzák, frissítik a madaraszprogram.hu című honlapot, a megrongálódott odúkat pedig a szerszámkészítők hozzák rendbe. A kutatóprogramban szakmai partnerként részt vesz a Soproni Egyetem és a Fertő–Hanság Nemzeti Park is.

– Elsődleges célom a tanulók természet iránti érdeklődésének felkeltése, élményszerűen megértetni velük a természet- és környezetvédelem jelentőségét – emelte ki dr. Gyimóthy Zsuzsa. – Szeretném elérni, hogy tudatos környezetvédőkké váljanak.

A különböző korú és szakirányú vasvillás diákok örömmel csatlakoznak a szabadtéri programokhoz: – Olyan jó érezni ilyenkor, hogy a természettel összhangban vagyunk, a termekben töltött hosszú órák után friss levegőt szívhatunk és megismerhetjük a környékünkön élő madarakat – sorolta lelkesen Orbán Orsolya.

– Most kifejezetten jó, hogy hét ágra süt a nap, és jó gyönyörködni a botanikus kert őszi színeiben – mesélte Lehrreich Hajnalka. – Ám jövünk hóban-fagyban is, hiszen akkor nagy szüksége van a madaraknak az etetésre.

A program nem csupán környezettudatos gondolkodásmódra tanítja a fiatalokat, hanem igazi közösségi élményt ad, mert a hónapok alatt remek csapattá kovácsolódnak össze a „madarászok”.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...