Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hűséges kisvasutasok
– Az én kedvencem, amikor vonatot meneszthetek, jegyet kezelek vagy váltót állítok – mesélte Seregély Ármin (b2). Fotó: Filep István

„A közösséget szeretem a legjobban, de persze a munkámat is”

Hűséges kisvasutasok

| Győri-Varga Nóra | Soproni fiatalok

A közelmúltban nyitott ki a nagycenki múzeumvasút, melynek barátságos gyerekvasutasaihoz sokunknak fűződik kedves emléke. Seregély Ármin most kezdte a negyedik szezonját, és az ottani szolgálatról mesélt nekünk.

– A szüleimmel kiskoromtól fogva sokat utaztunk a múzeumvasúton. Kétéves lehettem, amikor egy vödör szenet vittem a gőzmozdonynak a születésnapjára – kezdte Seregély Ármin múzeumvasutas. – Azóta is nagyon szeretem a vonatokat, szívesen építem őket, vasútmodellem is van.

A 12 éves Ármin a Széchenyi-gimnázium 7.A osztályába jár, kedvenc tantárgya a földrajz, idén kezdte negyedik szezonját a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton. Annak idején egy osztálytársával együtt került Nagycenkre, azóta sok barátot szerzett itt. – A közösséget szeretem a legjobban, de természetesen a munkámat is – folytatta a fiú. – A feladat mindig más: van, amikor a hangosbemondót kell kezelni, naplót írni, sorompót letekerni. Az én kedvencem, amikor vonatot meneszthetek, jegyet kezelek vagy váltót állítok.


A kisvasutasok jelenleg 32-en vannak, ebből 12 az új tag, de többeket „nyugdíjaztak” is, hiszen betöltötték a 18. életévüket. A jelentkezők hűségek, örömmel maradnak több szezonra. – A nagycenki kisvasút 1972 óta működik, valaha nagy kiváltság volt „becsületbeli kisvasutasnak” lenni, csak színjeles tanulók jöhettek – hangsúlyozta Doncsecs Henrieta, a múzeumvasút üzemfőnöke. – Ma azok a 10–18 év közötti gyerekek jelentkezhetnek, akiknek minimum 3,5-ös a tanulmányi átlaguk, szüleik és iskolájuk a szolgálathoz hozzájárult, illetve orvosi alkalmassági igazolással rendelkeznek, hiszen a vasút veszélyes üzem.


Habár télen a vonatok Nagycenken nem járnak, a gyerekvasutasok akkor is aktívak: munkába állás előtt, decembertől márciusig négy hónapos képzésen vesznek részt heti három órában. Az itt elsajátított vasútforgalmi, kereskedelmi és jelzési ismeretekről minden évben vizsgán adnak számot. – A szolgálat önkéntes, cserébe a gyerekek a GYSEV egész hazai területén díjmentesen utazhatnak, tanulmányi ösztöndíjra pályázhatnak, csereszolgálatban vehetnek részt a budapesti gyermekvasúttal – tette hozzá az üzemfőnök. – Később sokukból lesz nagyvasutas.

Ármin is a sínek közelében képzeli el a jövőjét: – Mindenképpen a vasútnál szeretnék maradni mozdonyvezetőként vagy forgalmi szolgálattevőként. Mindenkit biztatok arra, hogy próbálja ki, vesztenivalója nincs, mert ez egy nagyon jó hely!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...