Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Irány a soproni szakképzés!
A közelmúltban a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarában tartottak tájékoztatót a szakképzés rendszeréről. A programon a szülőket Kozma Adrienn kamarai pályaorientációs tanácsadó, Marek János,

A diákok már a középfokú képzés első napjától több ezer forintos ösztöndíjat kapnak

Irány a soproni szakképzés!

| Etzl Edgár | Soproni fiatalok

Ösztöndíj, munkabér, pályakezdési juttatás – 2020 szeptemberétől jelentős támogatásokkal bővült a szakképzés. Sopronban is egyre népszerűbbek ezek az oktatási formák, városunkban 33 szakma közül választhatnak a fiatalok.

– Kezdjük a legfontosabbakkal! A szakképzésben részt vevő diákok először tanulmányi ösztöndíjat, majd munkabért kapnak, utóbbi beleszámít a nyugdíjba – magyarázta Kuntár Csaba, a Soproni Szakképzési Központ főigazgatója. – Bár a szakképző iskolák és a technikumok között van néhány különbség, a két rendszer között biztosított az átjárhatóság.

A szakképző iskolákban három évig tart a képzés. Az első évben döntően közismereti tárgyakat tanulnak a fiatalok, valamint szakmai oktatáson is részt vesznek, év végén pedig leteszik az ágazati alapvizsgát. Ezután következik az úgynevezett duális szakmai képzés, amikor a szakképzési centrum partnercégeinél dolgoznak a diákok.

Más a helyzet a technikumoknál, ahol az ágazati alapvizsgát a második év végén teljesítik, amit 3 év duális oktatás követ. A 13. évfolyam végén érettségiznek, valamint technikusi vizsgát tesznek a fiatalok, ami emelt szintű érettséginek számít.

Bármely képzési formát is választják, a diákok már az első naptól ösztöndíjat kapnak. A havi juttatás összege már eltérő, a szakképző iskolában a 9. évfolyamban, a technikumban pedig a 9. és 10. évfolyamban jár a tanulóknak. Az alapvizsga után mindkét képzési forma diákjaival szakképzési munkaszerződést kötnek. Az első szakma megszerzése után egyszeri pályakezdési juttatás is jár, aminek mértéke a tanulmányi átlagtól függ.

Sopronban a Handler- és Fáy-iskolában, a Vasvillában, valamint a vendéglátóban összesen 37 féle képzés érhető el. Bővebb információ: www.soproniszc.hu.

TÁMOGATÁSOK: A diákok az alapvizsga letétele előtt havi ösztöndíjat kapnak, ez a szakképző iskolákban 10, a technikumban 5 százaléka az aktuális minimálbérnek (most 16.740 és 8.370 forint). A duális képzés során már munkabér jár a fiataloknak, ez a minimálbér legalább 60, de legfeljebb 100 százaléka (most 100.440 és 167.400 forint). Az egyszeri pályakezdési juttatás például 4,49-es tanulmányi átlag fölött a minimálbér 180 százaléka (most 301.320 forint). 2022. januárjától a minimálbér 200 ezer forint lesz, így a támogatások is közel 20 százalékkal emelkednek jövő ősszel.

SZAKMAI KONZULTÁCIÓ: Pályaválasztási konzultációnak adott otthont a Soproni Szakképzési Centrum (SSZC). A csütörtöki rendezvényen Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár a megújult szakképzésről tartott előadást. Az önkormányzat nevében dr. Farkas Ciprián polgármester beszélt a szakképzés jelentőségéről. A jelenlévőket Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Králik Tibor, a SSZC kancellárja is köszöntötte.

Kapcsolódó cikkek

Megyénk kicsi nagykövete

Megyénk kicsi nagykövete

2024. 04. 03. | Madarász Réka

Több mint ezer pályázó közül Kovács Eliza Gabriellát választották megyénk nagykövetének a magyarság kicsi nagykövete elnevezésű versenyen. A Petőfi-is...

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...