Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kiváló matematikus
Sztahovszky Dániel már másodikosként elnyerte a 3–4. osztályosoknak járó Kis Hunyadi Díjat. FOTÓ: NÉMETH PÉTER

Sztahovszky Dániel: a számok és a zene harmóniája

Kiváló matematikus

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Zenei tehetsége mellett Sztahovszky Dániel több matematikaversenyen ért el kiváló eredményeket. A Berzsenyi Líceum kisgimnazistája 11 évesen már videót szerkeszt, és több felkérést is kapott.

Dani még hunyadis tanulóként háromszor nyerte el a  Kis Hunyadi Díjat. Ő volt az első olyan gyerek, aki a 3–4. osztályosoknak – tanulmányi eredményeikért és közösségi tevékenységükért – járó elismerést már másodikban átvehette. Számos matematika- és nyelvtanversenyen is megyénk legjobbjai közé jutott, de indult szavalóversenyen is. Kedvenc megmérettetése a Kovács Margit megyei matematikai rejtvényfejtő verseny, melyet tavaly megnyert, a Kenguru matematikaversenyen pedig megyei második lett. 

– Dani már négy és fél évesen folyékonyan olvasott – mesélte a kis tehetség édesanyja.  – Nem tanítottuk neki, hanem a számítógép billentyűzetén nézegette a betűket, és összeállt a fejében a kép. 2. osztályban részképességprofilt készítettek róla, és kiderült, hogy nagyon magas, 134 az IQ-ja. A teszt sokat segített neki abban, hogy elfogadja önmagát, és azt, hogy más, mint a többiek. Kiemelkedő képességei ellenére rendkívül szerény, csendben teszi a dolgát – soha nem más kárára. A kisfiú 4.-es korában lehetőséget kapott arra, hogy bejárhatott az 5.-es matekórákra és matekszakkörre. Három éve zongorázik, a szolfézstanára azt mondta neki, hogy ezentúl minden versenyre elküldi. 

– Szabadidőmben legszívesebben buszozom, biciklizek  és kétdimenziós animációkat készítek – folytatta a komoly fiúcska. – November végén az osztályfőnököm felkért, hogy a virtuális adventi kalendáriumba készítsek kisfilmet. A következő ajánlat a zeneiskolától érkezett: Kodály Zoltán halálának évfordulójára kell videót vagy animációt szerkesztenem. Dani tesójával, Marcival szívesen alkot elektromos kütyüket: csináltak már távirányításos hajót, kisautót, lábhűtőt, három éve pedig folyamatosan – többnyire a szünetekben – dolgoznak egy terepasztalon.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...