Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kiváló tehetségfejlesztő
Szabó-Darida Ágnes 2006 óta tanít rajzot és technikát a Hunyadi-iskolában – a Bonis Bona elismerést kollégája és a szülők ajánlásai alapján ítélte oda a bizottság. Fotó: Filep István

„A parázs akkor tud lángra lobbanni, ha megfelelő helyre esik”

Kiváló tehetségfejlesztő

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Szabó-Darida Ágnes Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjat érdemelt ki kiváló tehetségfejlesztő kategóriában. A Hunyadi-iskola tanárnője a képzőművészeti technikák és az alapanyagok minél színesebb palettájával igyekszik megismertetni tanítványait.

2006 óta tanít a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskolában Szabó-Darida Ágnes, akinek az elismerést kollégája és szülők ajánlásai alapján ítélte oda a pályázati bizottság.

– Eredetileg tanítónőként végeztem, de mindig is a rajz felé húzott a szívem, így tavaly fejeztem be egy kétéves kiegészítő rajztanári képzést – mesélte Ági. – A Bonis Bona díj odaítélésekor a módszertani sokszínűséget vették figyelembe. Rengeteg technikát, anyagot ismerek, és igyekszem a tanítványaimnak minél többfélét megmutatni ezek közül. Az óra menetén is gyakran módosítok az ő ötleteikre reagálva, az ő igényeiknek megfelelően. Nem tartom magamat művésznek, tanár vagyok. Szeretek kipróbálni a gyerekekkel a népi kismesterségektől kezdve a grafikai technikákon át a gipszszobrászatig minél több alkotótevékenységet. Fontosnak tartom az újrahasznosítást, és mivel szenvedélyes gyűjtögető vagyok, úgy gondolom, hogy bármiből lehet műalkotás.

A Tálentum Műhely játéktáboraiban Ági a kezdetektől fogva részt vesz, és 2021-től kreatív foglalkozásokat is vezet a tehetségfejlesztő műhelyben.

– Ebben a tanévben indítottam először Huszár-módszeres rajztanfolyamot – folytatta. – Egy hunyadis bemutatófoglalkozáson ismerkedtem meg ezzel a „két agyféltekés” módszerrel. Rögtön rabul ejtett, mert azok is valóságos műalkotásokat hoznak létre, akik korábban a pálcikaembernél tovább nem jutottak. Mindig tanulok valamit, annak ellenére, hogy rendszeresen eldöntöm, most már elég lesz. Addig jó, amíg az emberben mozog a tettvágy.

Fontos, hogy a tehetséges gyerekekkel inspiráló környezetben jól felkészült szakemberek foglalkozzanak, hiszen „A parázs akkor tud lángra lobbanni, ha megfelelő helyre esik”. Emellett Ági őszintén hisz abban, hogy a sikerhez 10 százalék tehetség és 90 százalék szorgalom kell. Ennek megfelelően nemcsak a született tehetségekkel érdemes foglalkozni, hanem azokkal a gyerekekkel is, akiket fűt a lelkesedés.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Biológiából országelső

Biológiából országelső

2024. 06. 12. | Madarász Réka

Két biológiaversenyen is rangos helyezést ért el Grieszler Gellért, aki szereti a kémiát is, így az is elképzelhető, hogy később az orvosi pályát vála...

A legkisebb olimpikonok

A legkisebb olimpikonok

2024. 06. 12.

Összesen 17 soproni és környékbeli óvoda közel 200 gyermekkel vett részt az idei oviolimpián.