Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kozmutzások nagy napja

Kozmutzások nagy napja

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

A Soproni Kozmutza Flóra Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola és Szakiskola négy diákja, Fehér Dzsesszika, Módos Kíra Rebeka, Stárics Balázs és Drobina Vajk az intézmény lengyel partneriskolájában, Krakkóban nemzetközi sütő- és főzőversenyen vett részt.

 soproni gyerekek – noha nem tanulnak vendéglátó-ismereteket – sikeresen felkészültek, a cuk­­rászversenyen első, a főzőversenyen pedig második helyezést értek el.

Tóth Sándorné tanárnő vezetésével a gyakorlás során a diákok elkészítették a 2011-es or­­szág­­tortáját, a gluténmentes kö­­lestortát, sütöttek diós-mágnás pitét, morgós csúcsot, szilvalekváros papucsot és sós–sajtos tésztájú süteményt. Fehérvári Bernadett tanárnő a főzőversenyre a következő menü elkészítésében segített: húsleves fürjhúsból, baconbe tekert csirkemell, sonkával, füstölt sajttal, medvehagymával töltve, medvehagymás bulgur és vegyes saláta. 

A Kozmutza-iskola négy diákja a krakkói sütőversenyen 1., a főzőversenyen  2. helyet ért el, két tanáruk felkészítésével

A versenyen Magyar-, Lengyel- és Csehországból, valamint Szlovákiából tíz csapat vett részt. A zsűriben neves lengyel szakácsok és cukrászok voltak, akik a főételek és a sütemények mellett díjazták az asztalok terítését is. A megmérettetés során figyelni kellett a versenykiírásra is, miszerint az alapanyagoknak régióra jellemzőnek és korhűnek kellett lenniük. A koz­­mutzásoknál régiós volt a medvehagyma és a gesztenye, korhű pedig a felhasznált köles, bulgur, chiamag, kókuszzsír, barnacukor és avokádó. A soproni diákok – akik közül a két fiú péknek tanul, a lányok pedig 9. osztályosként a szakmaválasztás előtt állnak – önállóan és sikeresen sütöttek és főztek, mindannyian háromfunkciós robotgépet nyertek.

Kapcsolódó cikkek