Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lélekkerekítés dalokkal
Szabó-Bellán Tímea (b) a GYIK Rendezvényházban tart Kerekítő foglalkozásokat, amelyeken az élő zene fontos szerepet játszik. Fotó: Filep István

Szabó-Bellán Tímea: A leghálásabb közönségnek énekelek

Lélekkerekítés dalokkal

| Huszár Judit | Soproni fiatalok

Kerekítő manó mindig kitalál valami huncutságot – megvicceli a gyerekeket. Közben szól a zene, a citera, a sámándob, a furulya. Az anyukák pedig együtt énekelnek. Évek óta népszerűek a Kerekítő foglalkozások, Sopronban is sokan részt vesznek ezeken.

Egészen kicsi gyermekek és anyukáik sorakoznak a GYIK Rendezvényházban. Mindenki jókedvűen, izgatottan érkezett – ahogy mondják, a Kerekítő a napjuk egyik legszebb része. A foglalkozást több mint 10 éve alkotta meg J. Kovács Judit, aki a magyar mondókákat, énekeket gyűjtötte egy csokorba, ezek köré fűzte a programot.

– Amikor a nagyobbik lányom született, mi is részt vettünk a Kerekítő foglalkozáson – nagyon megtetszett, így elhatároztam, én is ezzel szeretnék foglalkozni – kezdte Szabó-Bellán Tímea. – Óvodapedagógiát tanultam középiskolában, aztán elvégeztem a konzervatóriumot magánének-szakon, majd az ELTE-n hallgattam ének-zenét, szóval úgy éreztem, hogy illik ehhez az előképzettségem.


Tímea több mint tíz éve sajátította el a speciális módszert, majd Budapesten kezdett Kerekítő foglalkozásokat tartani. 2015-ben költözött családjával Sopronba, így egyértelmű volt, hogy városunkban folytatja a munkát. Ahogy fogalmazott: most a leghálásabb közönségnek, a kisgyermekeknek énekel.

– A Kerekítőre három hónapos kortól várom a gyerekeket és az anyukákat – mondta. – Nagyon fontos a babákkal való foglalkozás, ugyanakkor sok empátia kell a szülőkhöz is, a legtöbb kisgyermekes anyukának támogatásra, biztatásra, pozitív megerősítésre van szüksége. Az élő zene nekik is erőt, energiát ad.

Tímea kétfajta foglalkozást is tart: a mondókás mókán az ölbéli játékok, a bábos tornán a mozgásfejlesztés van a középpontban. De természetesen mindegyiken ott az élő zene: szól a citera, a furulya, rezeg a sámándob.

– A magyar népzenében, mondókákban, mesékben minden megtalálható, amire a gyermekeknek szükségük van, ráadásul megismertetésükkel tudjuk továbbadni a nemzeti kultúrát – hangsúlyozta Tímea. – Azt tapasztalom, hogy a kerekítős gyerekek könnyebben szocializálódnak, a beszéd- és mozgásfejlődésük is zökkenőmentesebb, ráadásul az anya–gyermek bizalmi viszony kialakításában is segít a foglalkozás.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...