Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lipták Leának terápia az írás
Lipták Lea verseket is ír, az alkotással ki tudja adni magából, ami foglalkoztatja. Fotó: Filep István

Országos 3. helyezést is elért korábban egy ’56-ról szóló művével

Lipták Leának terápia az írás

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Az Így írok én… irodalmi pályázat novella kategóriának nyertese rengeteget dolgozott József Attiláról szóló elbeszélésén. Lipták Leának nem ez az első rangos helyezése.

Lipták Lea nem mindennapi nevét az édesanyja választotta a Bibliából, ahol Jákob első feleségét hívták így. A 15 éves lány még a fertőrákosi általános iskola nyolcadikosaként érdemelte ki az első helyezést.

– Egy olyan kérdést választottam „Az utolsó emlékeim Balatonszárszón” című novellám témájául, ami még a mai napig irodalmi viták tárgyát képezi – mesélte Lea. – A történetem József Attila halálának helyszínén játszódik. Két rendőr, egy ifjabb és egy idősebb érvel a költő öngyilkossága mellett, illetve ellen. Nagyon szeretem az irodalmat, a kedvenc költőm pedig József Attila és Radnóti Miklós.

A lány korábban már országos harmadik helyezést ért el egy ’56-os eseményekről szóló írásával. Nagyon örült a mostani első díjnak is, ugyanis sokat dolgozott azon, hogy az elbeszélése szép legyen, és önmagát fejezze ki vele.

– Általában verseket írok, de nem mutatom meg azokat senkinek – folytatta. – Van ugyanis egy mentális betegségem, és rengeteget segít, ha alkotással vagy zenével ki tudom adni magamból, ami bennem van.

Lea jelenleg kilencedikes a Soproni SzC Porpáczy Aladár Technikum és Kollégiumban. Még csak most került az iskolába, de máris megszerette, ugyanis kedves, befogadó közösségre talált itt. Turizmus és vendéglátás szakirányra jár, az évek során még kialakul, hogy ezen a területen marad-e, vagy inkább az irodalmi pálya felé orientálódik. Kollégista, de hétvégenként rendszeresen hazalátogat a családjához, a szüleihez és iker húgaihoz.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...