Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Ma sem választanék másként”
– Sokan keresnek, hívnak találkozókra, megállnak velem beszélgetni az utcán, boltban. Azt hiszem, ez az igazi elismerése a tanári hivatásnak – mondta lapunknak dr. Tillné Schmidt Edit. Fotó: Filep István

Dr. Tillné Schmidt Edit a Szent Orsolya-iskolából ment nyugdíjba

„Ma sem választanék másként”

| Bertha Ágnes | Soproni fiatalok

– A gyémántdiploma egy elismerés, amit meg is kell élni – hangsúlyozta dr. Tillné Schmidt Edit nyugdíjas magyar–orosz szakos tanár, a pedagógusok művelődési háza volt igazgatója, aki az idei városi pedagógusnapon vette át gyémántdiplomáját.

– Minden egykori tanítványommal jó a kapcsolatom, nem nézem, hogy diplomata, pap, orvos, jogász, tanszékvezető, pedagógus, betegtologató vagy pénztáros lett: egy számít, hogy az emberségüket, becsületüket megőrizték – szögezte le dr. Tillné Schmidt Edit gyémántdiplomás tanár. – Sokan keresnek, hívnak találkozókra, megállnak velem beszélgetni az utcán, boltban. Azt hiszem, ez az igazi elismerése a tanári hivatásnak.

Edit néni az érettségi után a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar–orosz–ének szakára felvételizett – az utóbbit sajnos egy betegség miatt nem tudta befejezni. Főiskolásként Vámosszabadiban kezdett tanítani, majd friss diplomával 1966-ban Sopronba került orosz szakfelügyelőnek. – Soprontól Győrig tartott a körzetem, heti három nap felügyelőként jártam az iskolákat, három nap pedig tanítottam – mesélte. – Akkoriban tíz kötelező órám volt, mindegyiket ünnepként éltem meg.

Rövid mosonmagyaróvári kitérő után 1978-ban költözött vissza Sopronba, a Halász utcai, majd ’81-től a Belvárosi Általános Iskolában (később Szent Orsolya) tanított. Innen ment nyugdíjba 1999-ben. Mellette 1984-től a Pedagógusok Művelődési Háza igazgatója lett, ahol otthonra találtak a hímzők, a szövők, az énekkar, majd a nyugdíjas tagozat is. – A tanítványaimat állandóan hordtam szerepelni ide, bármilyen ünnepről is volt szó – emlékezett vissza Edit néni. – Jöttek is szívesen, meg persze a külföldi utakra is: orosz szakosként többször jártam gyerekekkel Moszkvában. Minden iskolámra szeretettel gondolok vissza, de a legemlékezetesebb az első Vámosszabadin és a Szent Orsolya, ahonnan nyugdíjba mentem.

A tanítás befejezése után még tizenöt évig vezette a Pedagógusok (később Soproni) Művelődési Házát. 2014 óta aktívan pihen, bejár ma is a nyugdíjas klubba a szerdai találkozókra, kulturális, művészeti rendezvényekre, tudományos előadásokra. Az idei városi pedagógusnapon átvette gyémántdiplomáját a Szent Orsolya Gimnáziumban. – A gyémántdiploma egy elismerés, amit meg is kell élni – zárta dr. Tillné Schmidt Edit. – Nem voltak egyszerű évtizedek: gondoztam a szüleimet, felneveltem a fiamat, generációk sorát tanítottam, vezettem a felnőtt életre, ma pedig örömmel gyönyörködöm az unokáimban. Nyolcvankét éves vagyok és elégedett, ma sem választanék másként. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Biológiából országelső

Biológiából országelső

2024. 06. 12. | Madarász Réka

Két biológiaversenyen is rangos helyezést ért el Grieszler Gellért, aki szereti a kémiát is, így az is elképzelhető, hogy később az orvosi pályát vála...

A legkisebb olimpikonok

A legkisebb olimpikonok

2024. 06. 12.

Összesen 17 soproni és környékbeli óvoda közel 200 gyermekkel vett részt az idei oviolimpián.