Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Magyar Társaság a Líceumban
Horváth Fanni, Jeszencsák Lilla, Illés Maja, Horváth Angéla Szendrei Krisztina tanárnő vezetésével Fotó: Németh Péter

1790-ben öten alapították meg az ország első diákönképző körét

Magyar Társaság a Líceumban

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Berzsenyi Líceum diákjai összefogtak annak érdekében, hogy újjáélesszék a Magyar Társaságot. Az önképző kör tagjainak létszáma egyre gyarapodik, programjaik egyre színesebbek, és már két kiadványuk is megjelent.

A Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium 10. osztályos humán modulos diákjainak Szendrei Krisztina tanárnő – az iskolatörténeti rész keretében – sokat beszélt a Magyar Társaságról. Ezután merült fel a diákokban az elhalófélben lévő közösség újjászervezésének ötlete.


– 1790-ben öt licista tanuló alapította meg az ország első diákönképző körét, a Magyarul Tanuló Társaságot annak érdekében, hogy saját anyanyelvükön tanulhassanak – tudtuk meg a mentoráló tanárnőtől. – A tagok a tanórákon kívül képezték magukat: irodalommal, anyanyelvműveléssel foglalkoztak.
A társaság 1790 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan működött, az utóbbi időben azonban lanyhuló lelkesedéssel. A Magyar Társaságot 2016 őszén négy–öt 10. osztályos diák kezdte el újjászervezni.


– Az idei tanév elejére a taglétszámunk megduplázódott, most pedig már 25–30-an járunk a havi ülésekre, ahol főként kortárs irodalommal foglalkozunk – folytatja Illés Maja, aki Asbóth Lídiával együtt vezeti az önképző csoportot. – Szerveztünk már könyvcsereakciót, diákíró-délutánt, irodalmi vetélkedőt. Részt vettünk a múzeumok őszi fesztiválján, április 11-én pedig mi fogjuk összeállítani a költészet napi rádiós műsort.


A gyarapodó kis közösség egyik legjelentősebb kezdeményezése egy jótékonysági akció volt, amelyet a Líceumi Diákszövetséggel közösen szerveztek. A Magyar Hospice Alapítvány javára rekord mennyiségű összeget sikerült összegyűjteniük karácsony előtt. Az iskola azért is volt különösen érintett a kérdésben, mert egyik diákja 17 évesen rákos megbetegedésben halt meg, és utolsó heteit egy hospice házban töltötte.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...