Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Az autizmussal élők mások, de semmiképp nem kevesebbek!

Megismerni, elfogadni…

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Az autizmus jelensége egyre ismertebbé válik szakmai körökben, de a laikusok között is. A soproni Autitok Egyesület célja többek között a szemléletformálás, az érzékenyítés, az autizmusban érintett családok támogatása.

Az autizmussal élő gyerekek, tanulók távoktatása különösen nagy terhet ró a családokra, hiszen a napirendjüket, foglalkoztatásukat, tanulásukat az otthoni léthez kell igazítani. A szakembereknek leginkább ezek kialakításában, a megfelelő tartalmak kiválasztásában van kiemelt szerepe.

– További nehézséget okoz a specifikus fejlesztések elmaradása, amelyeknek nem mindegyike folytatható otthoni körülmények között – tudtuk meg Halmai Attiláné gyógypedagógustól, az Autitok Egyesület elnökségi tagjától. – A szülőknek és a gyógypedagógusoknak azt is egyeztetniük kell, milyen fejlesztésekbe tud bekapcsolódni a család, és melyek azok, amelyeket át kell ütemezni.

A legnehezebb feladat a gyerekekben a motivációt fenntartani. Nehéz lesz megint újrakezdeni a szocializációt, a társakkal, a pedagógusokkal való kapcsolatot. Az érintettek számára ugyanis a biztonságos környezet nagymértékben megkönnyíti a mindennapi életet.

– Az autizmussal élő tanulókra még inkább igaz, hogy nem tudnak mindent ott folytatni, ahol abbahagyták – tette hozzá a szakember. – Ami azelőtt működött, az nem biztos, hogy most is menni fog. Együtt viszont – szakemberek, szülők, gyerekek összefogásával – ez is megoldható. Városunkban és környékén több alap-, középfokú és már felsőfokú intézményben is jelen vannak az érintettek. Úgy vélem, az, hogy egy autizmussal élő ember boldogul-e a világban, sokkal inkább a társadalmunktól függ, mint tőle. Ebben mindenkinek van felelőssége.

A járványhelyzet miatt idén is elmaradt az autizmus világnapjához kapcsolódó hagyományos „Kék séta”, ezért az Autitok Egyesület e napra egy kisfilmmel készült, mely a www.autitok.hu című honlapjukon megtekinthető. 

Kapcsolódó cikkek

Iskola vége – kezdődik a vakáció

2021. 06. 09. | Munkatársunktól

Még néhány nap, és befejeződik a közoktatásban a 2020/21-es tanév, ugyanis az utolsó tanítási napot június 15-én, kedden tartják. A két és fél hónapos nyári szünet után az első tanítási nap szeptember elsején, szerdán lesz.

Taroltak a Berzsenyi-líceum diákjai

2021. 06. 09. | Munkatársunktól

Fantasztikus teljesítményt nyújtottak a soproni licisták a német nemzetiségi nyelv és irodalom Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV). A Berzsenyi 7 tanulója jutott a legjobb húsz közé, Krutzler Ádám elhozta az első, ­Scheiber Lisa-Marie a harmadik helyet.