Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mindene a festészet
Chetoui-Tirászi Amina tavaly megnyerte Az év madara című rajzpályázatot, ahol alsós kategóriában több mint 3600 rajz közül figyeltek fel az alkotására. Fotó: Németh Péter

Amina a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács különdíját is elnyerte

Mindene a festészet

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Chetoui-Tirászi Amina még csak 11 éves, de felsorolni is nehéz művészi alkotásaiért kapott díjait. Ráadásul az ő hatására még az édesanyja is kedvet kapott az alkotáshoz.

Amina arra a legbüszkébb, hogy egyik rajzát beválogatták a Harry Potter szerzőjének, J. K. Rowlingnak novemberben megjelent Az Ickabog című kötetébe, ráadásul épp a főhős karakterét formálta meg hihetetlenül találóan.

– A lányom korábban annyira zárkózott volt, hogy ha jött hozzánk valaki, bekuporodott az asztal alá, és csak rajzolt – mesélte Amina édesanyja. – Láttam, hogy ez a tevékenység mennyire leköti, ezért én is elmentem egy felnőtt rajztáborba, és azóta festek.

A gyönyörű kislány rengeteg technikát kipróbált, minden egyes ünnepre alkotó felszerelést kapott. Kedvencei a virágok és a madárkák: tavaly meg is nyerte Az év madara című pályázatot, ahol alsós kategóriában több mint 3600 rajz közül figyeltek fel alkotására.

Legszívesebben az olvasmányélményeit illusztrálja, amikor a Helka volt a kötelező olvasmány, mindig az motiválta, hogy ha végez egy fejezettel, meg is rajzolhatja. A Mi mesénk! című könyvbe is beválasztották a Pingvinek akcióban és a Kukamanó című alkotásait.

Amina a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskolában tanul. A tehetségfejlesztő szakpedagógus, Halvax Julianna nevezte be a Matehetsz pályázatára, ahol elnyerte a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács „Felfedezettjeink 2021” különdíját. A „Tehetségek Magyarországa ösztöndíj” támogatásban idén összesen 23 ifjú tehetség kibontakozását támogatják.

Arra a kérdésünkre pedig, hogy mivel szeretne később foglalkozni, azt felelte: „Egyértelmű, hogy jól tudok rajzolni. Festőművész szeretnék lenni, csak festegetni szeretnék. Ez lenne a munkám.”.

Kapcsolódó cikkek