Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mindene a zongora
Komán Szabolcs szeptember óta tanul zongorázni Török Adéltól – az már egyértelműen látszik, hogy rendkívül tehetséges. Fotó: Filep István

Mindene a zongora

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Még csak néhány hónapja kezdett el zongorázni, de máris fődíjat nyert egy nemzetközi versenyen Komán Szabolcs. A Hunyadi-iskola 3.D osztályosa a rendszeres gyakorláson kívül szívesen kirándul a természetben.

Komán Szabolcs szeptember óta tanul zongorázni a Hunyadi AMI-ban. Tanára, Török Adél szerint már néhány óra alatt megmutatkozott, hogy rendkívül tehetséges. Ráadásul szorgalmas is: folyamatosan gyakorol, és a kötelező feladatokon felül is teljesít.

– Mivel hihetetlenül gyorsan haladt Szabolcs a tananyaggal, be mertünk nevezni a III. Nemzetközi „Zongoramesék” Zongoraversenyre – mesélte Török Adél. – Ezt a megmérettetést a Covid-járvány óta szervezik online formában. Egy kötelező darabot adott elő Ari-Bencses Anikó Zongorameséiből, a szabadon választott mű pedig Kocsár Miklós Jégvirágok című darabja volt.

Szabolcsnak külön élményt jelentett, hogy a felvételt a Liszt-központban, a Steinway hangversenyzongorán játszhatta fel, az anyagot pedig vágatlan formában kellett leadniuk. Háromszázhetven jelentkező közül a második korcsoportban érdemelte ki a fiú a Zongoramesék csillaga elnevezésű fődíjat, ­Török Adél munkáját pedig felkészítő tanári különdíjjal ismerték el.

– Óriási élmény volt számomra a bajai díjátadó, ahova a szüleimmel utaztam – tette hozzá mosolyogva Szabolcs. – Személyesen is találkozhattam a Bartók rádió műsorvezetőjével, Bősze Ádám zenetörténésszel. Változatos programok közül választhattunk, és részt vehettem Bellák Erzsébet mesterkurzusán is.

Amikor éppen nem a pianínóján gyakorol, a 9 éves kisfiú a legszívesebben az apukájával játszik. Három testvére van, a bátyja még hunyadis, a két idősebb testvére pedig szintén oda járt általános iskolába.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...