Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nyelvtanulás kiskorban
Közös játék a Szivárvány Óvodában – a gyerekeknek három nyelven tartanak foglalkozásokat. Fotó: Filep István

Rangos díjat nyert a közelmúltban a lövéreki Szivárvány Óvoda

Nyelvtanulás kiskorban

| P. Horváth László | Soproni fiatalok

Az Európai Nyelvi Díj első helyezését érte el 2020-ban a Lövérekben működő Szivárvány Óvoda. Az egyetlen vegyes csoportban a magyar mellett német és horvát nyelven is nevelik a kisgyerekeket.

– Fontos visszajelzés volt számunkra az Európai Nyelvi Díj, úgy vélem, beérett a tizennégy éve tartó óvodai nevelési munka – mondta lapunknak Puttkamer Emőke, aki 2006-ban a Lövérekben egy családi házban alakította ki a Szivárvány Óvodát. – A most elnyert díjnak köszönhetően a ­Goethe Intézettel együttműködve továbbképzéseket szervezhetünk. Egyetlen csoportban legfeljebb tizenhat kisgyermekkel foglalkozik a három óvodapedagógusunk. Amit mi csinálunk, az nem nyelvtanítás, hanem a nyelv elsajátítása. A Montessori-módszert, illetve az élménypedagógia eszköztárát alkalmazzuk, és e szerint is alakítottuk ki a nevelési programunkat. A hétfői foglalkozásokat a német nyelv kíséretében magyarul tartjuk meg. Kedden és szerdán németül, csütörtökön pedig horvátul történik a nevelés. A péntek pedig a héten tanultak összefoglaló napja. Évente cserelátogatásokat szervezünk a partneróvodáinkkal. Ilyenkor együtt énekelünk németül, horvátul, táncolunk, és önfeledten játszanak egymással a gyerekek. Mi pedig kicseréljük gondolatainkat a kolléganőkkel.

Puttkamer Emőke hozzátette: az első óvodás csoport tavaly érettségizett. – A visszajelzések jók voltak, mindannyian arról számoltak be, hogy az általános és középiskolában a nyelvtanulást tekintve előnyös helyzetből indultak, illetve könnyen sajátítottak el egy újabb idegen nyelvet – folytatta az alapító. – Többen pedig már nyelvvizsgát is tettek. Voltak szülők, akik elmondták: a külföldi nyaralásukon a gyermekük volt a tolmácsuk.

– 2004-ben, amikor úgy döntöttem, hogy németországi pedagógiai munkásságom után idehaza szeretnék egy többnyelvű óvodát alapítani, a választás a háromnyelvű Sopronra esett. A városban évszázadok óta magyar, német, horvát nyelven van jelen a kultúra – zárta Puttkamer Emőke.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...