Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Oktatás digitálisan
A soproni tankerület szerint gördülékenyen halad a tantermen kívüli digitális oktatás. Fotóillusztráció

A szünet utáni első tanítási nap a tervek szerint április 7.

Oktatás digitálisan

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Ismét laptop, tablet előtt ülnek a középiskolások mellett az általános iskolások is. Már közel másfél hete tart az újabb digitális oktatás időszaka, a tervek szerint április 7-ig. A tapasztalatokról kérdeztük a Soproni Tankerületi Központot.

– A Soproni Tankerületi Központ által fenntartott iskolákban gördülékenyen halad a tantermen kívüli digitális munkarend, ez a pedagógusok és az intézményvezetők megfelelő felkészültségének, valamint az iskolák által a tanév elején kidolgozott intézkedési terveknek egyaránt köszönhető – nyilatkozta lapunknak Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója. – A tankerület valamennyi pedagógusa megfelelő technikai eszközzel rendelkezik. Igény esetén lehetőség van arra is, hogy az intézményben található számítástechnikai eszközöket használják.

A tankerület vezetőjétől megtudtuk: az iskolák több olyan diáknak biztosítanak laptopot, számítógépet, akinek nincs otthon, vagy tönkrement. A szülőknek mindig az osztályfőnöknek kell jelezni, ha ilyen probléma van.

Az érvényes kormányrendelet szerint indokolt esetben (munkavégzés, védekezésben való részvétel) kérhetik a szülők a gyerekek iskolai felügyeletét. A tankerület soproni iskoláiban (az első hét tapasztalatai alapján) átlagosan naponta 20 diáknak igényeltek felügyeletet a szülők.

A tervek szerint a mostani digitális oktatás április 7-ig tart. Közben (március 31. és április 7. között) lesz egy hét tavaszi szünet.

Fókuszban az érettségizők

– Az érettségi előtt álló tanulóknak lehetőségük van személyes konzultációra az iskolájukon belül is – tette hozzá Marek János. – Ezt mindig előzetesen egyeztetett időpontban, a járványügyi szabályok betartásával, néhány fő részvételével szervezik meg a pedagógusok.

Az idei érettségi lebonyolításáról még nem született döntés. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt nyilatkozta, hogy szeretnék, ha idén írásbeli és szóbeli vizsga is lenne, de ezt majd az akkori vírushelyzet alapján tudja eldönteni a kormány. Miután májusban és júniusban lesznek a vizsgák, azt remélik, hogy addig a beoltottság sokkal magasabb lesz, mint jelenleg, másrészt bíznak abban, hogy sikerül letörni a harmadik hullámot. – Erre ma felelősségteljesen azonban nem lehet választ adni, de az biztos, hogy lesz érettségi – tette hozzá Gulyás Gergely. 

Kapcsolódó cikkek

Megyénk kicsi nagykövete

Megyénk kicsi nagykövete

2024. 04. 03. | Madarász Réka

Több mint ezer pályázó közül Kovács Eliza Gabriellát választották megyénk nagykövetének a magyarság kicsi nagykövete elnevezésű versenyen. A Petőfi-is...

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...