Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Őszi búcsú az egyetemtől
Az egyetemisták nagyon várják a valétálást, amikor végre újra együtt lehetnek. Fotó: Soproni Téma-archívum

Valétálás: Lélekemelő, ahogy az egész város elbúcsúzik a végzősöktől

Őszi búcsú az egyetemtől

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

Az idei valétálást a járványügyi szabályozások miatt – a tavalyi évhez hasonlóan – nem májusban tartotta a Soproni Egyetem. A valétálók már most készülnek a kora őszi búcsúzásra.

A Soproni Egyetem szeptember 8–11. között a soproni népszavazás 100. évfordulója előtti tisztelgésként ünnepi programsorozattal készül, melynek egyik fénypontja lesz a valétálás. Az egyetemisták a tervek szerint szeptember 11-én búcsúznak el Soprontól. A végzős erdőmérnök-hallgatók valétaelnöke szerint diáktársait nem érte felkészületlenül az új időpont: – Bár a májusi valétálás a hagyományos, de számunkra, végzősök számára a szeptemberi búcsúzással megadatik az a lehetőség, hogy már nyugodtan, minden vizsgánkkal végezve élhetjük át a megható pillanatokat – emelte ki Pintér Attila. – Nemcsak számomra, hanem diáktársaim számára is a valétálás a legfontosabb, legszebb eseménye az egyetemista éveinknek, a selmeci hagyományoknak. Lélekemelő, hogy itt, Sopronban nemcsak annyival érnek véget az egyetemista évek, hogy az államvizsga után jön a diplomaosztó, hanem egy sokkal nemesebb, évről évre ismétlődő hagyomány részesei lehetnek a búcsúzók. Ezen a délutánon és estén mi is átélhetjük a híres szalamandert, a fáklyás felvonulást.

Az erdész valétaelnök szerint nehéz néhány mondatban megfogalmazni a selmecei diákhagyományok lényegét. A legfontosabb üzenete a közösségformáló erő, barátságok kialakulása, az egymásra figyelés. Akik részesei lesznek a selmeci hagyományoknak, azok mindig számíthatnak egymásra: nem csupán egyetemista éveik alatt, hanem a diplomázás után is.

– Az elmúlt év többnyire a távoktatásról szólt, ezt nehezen viseltük diáktársaimmal, hiszen pont a közösség erejét nem élhettük meg, a barátságokat nem ápolhattuk személyesen – mesélte a valétaelnök. – Így még inkább várjuk a szeptemberi valétálást: végre újra együtt lehetünk, méltóképpen elbúcsúzhatunk az egyetemista évektől, amelyeket ebben a csodálatos városban élhettünk át.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...