Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Pályaválasztási videók
Tavaly nagyon népszerű volt a pályaválasztási kiállítás – idén a vírushelyzet miatt nem lehet hasonló rendezvényt tartani, ezért az iskolák igyekeznek online tájékoztatni a diákokat Fotó: Sop

Fontos döntés előtt állnak a nyolcadikos tanulók

Pályaválasztási videók

| P. Horváth László | Soproni fiatalok

Tájékoztatófilmet készítettek a soproni szakképző iskolák a nyolcadik osztályos tanulóknak – ezzel segítik őket a pályaválasztásban. Fontos, hogy a diákok (szüleik segítségével) megalapozott döntést hozzanak.

A koronavírus-járvány miatt több – korlátozó – intézkedést is bevezettek az általános iskolákban. Az egyik ilyen arra vonatkozik, hogy „külsősök” nem mehetnek be az intézményekbe. Így azonban a korábban népszerű pályaválasztási bemutatókat sem lehetett a szokásos módon megszervezni. A Soproni Szakképzési Centrum reagált a kihívásokra: mind a négy soproni szakképző iskolája egy-egy rövid tájékoztatófilmet készített a nyolcadikos tanulóknak. A videók már elérhetők az adott intézmények weboldalán, illetve a közösségi oldalukon is.

– Az általános iskolák igazgatói, pályaválasztási tanácsadói számára online tartottuk meg a tájékoztatást. A szakképző intézmények vezetői ezeken az alkalmakon meg is válaszolták a felmerülő kérdéseket – mondta lapunknak Kuntár Csaba, Soproni Szakképzési Centrum főigazgatója. – A kapott információkat pedig majd osztályfőnöki órán, szülői értekezleten adják tovább. Mindezek mellett idén is elkészítettük a papír alapú tájékoztató füzetünket, amelyeket eljuttatunk az érintettekhez. Úgy véljük, a 14–15 éves kamaszok fontos, az életüket jelentősen befolyásló döntés előtt állnak, amikor pályát választanak. Ehhez mi szeretnénk biztosítani a naprakész információkat.

Megtudtuk, idén szeptembertől már az újfajta rendszerben indult el a középfokú szakképzés, és a leendő kilencedikesek is ugyanezen szabályok szerint tanulnak majd tovább. – Felvételikor a diákoknak ágazatot kell választaniuk – folytatta Kuntár Csaba. – A technikumi képzésben résztvevők a tizedik évfolyam végén ágazati alapvizsgát tesznek, majd ezután történik meg a szakmaválasztás. A szakképző osztályokban az alapvizsgára a kilencedik osztály elvégzése után kerül sor. A tizedikben pedig már a választott szakmát tanulják a diákok. 

Új elsősök

A szakképzési centrumnál úgy számolnak, hogy jövő szeptemberben a négy intézményükben 600 új elsős kezdheti meg tanulmányait. Elsősorban Sopronból, illetve a térségből érkeznek a diákok, de a távolabb lakóknak biztosítanak kollégiumi ellátást. 

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...