Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Parasportolók a Hunyadiban
Ép kosaras tanulók ültek kerekesszékbe, és megtapasztalták, hogy így nem is egyszerű bedobni a labdát. A diákok beszélgettek is a parasportolókkal.

A rendezvényen a diákok megtapasztalták, hogy milyen a sérültek élete

Parasportolók a Hunyadiban

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A magyar parasport napja alkalmából a Hunyadi-iskola tanulói meghallgathatták, illetve meg is tapasztalhatták, hogy a fogyatékkal élők milyen mindennapi problémákkal küzdenek. A program célja a gyermekek érzékenyítése volt.

2017 óta február 22-e a magyar parasport napja. Az országos kezdeményezéshez már akkor csatlakozott a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola is, ám a járványhelyzet miatt évek óta nem volt alkalom a megemlékezésre. Idén viszont annál színesebb programok várták a diákokat.


– A tornatermünkben két parasportoló, Inczédi Gergely és Tamás fiam, aki 7 évvel ezelőtt veszítette el a jobb kezét, oktatta kerekesszékes kosárlabdára a diákokat – tudtuk meg Palkovits Tamás pedagógustól. – Ép kosaras tanulók ültek kerekesszékbe, és tapasztalhatták meg, hogy így nem is annyira egyszerű bedobni a labdát. Eközben az aulában osztályonként három fiú és három lány beszélgetett dr. Bihari Csaba kerekesszékes kosarassal és kézilabdázóval, aki rendszeresen túrázik és az utóbbi időben íjászkodik is.


Az aulában zajló eseményeket a többiek kivetítőn követhették nyomon. A rendezvény második felében Lévay Petra paralimpikon jelentkezett be online. Petra a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány elnökeként egy kisfilmet mutatott a diákoknak egy végtaghiányos család életéről, ezután pedig a gyerekek annyira érdeklődőnek bizonyultak, hogy a kérdéseiknek vége-hossza nem volt. Palkovits Tamás előadását a magyar parasportolókról ugyancsak kíváncsian hallgatták.


– Mi, ép emberek nem is gondolnánk, hogy egy fogyatékkal élő akár egy olyan hétköznapi cselekvés, mint például egy levél feladása során is mennyi megoldandó problémával szembesül – folytatta a testnevelés–biológia szakos tanár. – A rendezvénnyel egyrészt az volt a célunk, hogy a diákok ezt közvetlenül megtapasztalhassák, másrészt pedig, hogy megtanulják, miként lehet természetesen és emberhez méltó módon viszonyulni a fogyatékkal élőkhöz. Igyekeztünk azt is tudatosítani, hogy a jövő nemzedékeként az ő feladatuk is, hogy ha döntéshelyzetbe kerülnek, gondoljanak sérült embertársaikra is, és segítsenek nekik, amiben csak tudnak.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...