Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
PASCH Plakettet kapott a Széchenyi
Frau Katja Dormann és Andreas Neidhart az együttműködést jelképező plakett leleplezésekor Fotó: Leczovics Zsolt

PASCH Plakettet kapott a Széchenyi

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A Széchenyi István Gimnázium csütörtökön megkapta a PASCH Plakettet, vagyis mostantól az iskola térítésmentesen juthat diák- és tanári ösztöndíjakhoz, tankönyvekhez és egyéb kiadványokhoz, továbbá a tanulók számára ingyenes DSD nyelvvizsgát szervezhet.

Ha valaki Németországban szeretne felsőfokú tanulmányokat folytatni vagy diplomához kötött munkát vállalni, a belépő a nemzetközileg elismert, Magyarországon ingyen honosítható DSD nyelvvizsga. A Széchenyi-gimnázium 12. osztályos tanulóinak ettől kezdve a német állam finanszírozza nemcsak a vizsgadíjat, hanem a felkészüléshez szükséges tankönyveket is.

– Azzal, hogy iskolánk DSD nyelvvizsgákat szervez, automatikusan tagjai lettünk a PASCH („Schulen: Partner der Zukunft“ – jövőbemutató partnerség)-rendszernek – tudtuk meg Jakab Lászlótól, a Széchenyi István Gimnázium német nyelvi munkaközösségének vezetőjétől. – Ez az együttműködési rendszer már 10 éve működik, világszerte mintegy 1800 tagiskolával.

A partnerség óriási előnye, hogy az iskolák kapcsolatot tudnak tartani egymással és nem utolsó sorban azokkal a németországi intézményekkel, amelyek ösztöndíjakat, célzott támogatásokat adnak azért, hogy a német nyelvet minél magasabb szinten lehessen oktatni, használni az intézményekben. Szükség esetén pedagógusoknak is szerveznek továbbképzéseket – rendkívül kedvezményes áron.

– Van egy PASCH-net nevű internetes oldal, ahol a diákok és a tanárok különböző nyelvi szintekhez igazodó szövegeket találhatnak, melyeket fel tudnak használni a nyelvtanuláshoz vagy módszertani útmutatóként, illetve az oldalon keresztül egymással is kapcsolatot tudnak ápolni – folytatta Jakab László. – A szervezet másik nagy előnye, hogy ingyenesen biztosít tankönyveket az iskoláknak, a mi iskolánk tavaly mintegy 1000 Euro értékben jutott oktatási anyaghoz.

A csütörtöki esemény szimbolikus jelentőségű volt: 9 órakor az iskola főbejáratánál leplezték le a PLASCH Plakettet, melynek átadása az intézménynek a rendszerbe történő felvételét jelezte. Az átadáson részt vett Katja Dormann, a Német Nagykövetség kultúrreferense, Andreas Neidhart, a ZFA vezetője, valamint Marek János, a Soproni Tankerületi Központ Igazgatója.

Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...