Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A széchenyis Heim Vilmos filmrendezőnek készül

Rabul ejtette a mozi

| Kóczán Bálint | Soproni fiatalok

Amikor 14 évesen főszerepet játszott egy magyar filmben, Heim Vilmost rabul ejtette a mozi világa. A széchenyis diák most érettségizik, majd filmrendezői pályáját készíti elő.

Heim Vilmosról kisgimnazistaként írtunk először az újságunkban (Vili főszerepet kapott, Soproni Téma, 2014. szeptember 24.). A kis Vili a Csonka délibáb című magyar filmben az azonos című dokumentumregény írójának gyermekkori önmagát, Nemes Andrist alakította. A forgatás annyira magával ragadta, hogy elhatározta, vagy színész, vagy filmrendező lesz. Végül is az utóbbi mellett döntött, annak ellenére, hogy azóta színészként bőven jutott neki a sikerekből.

– A Csonka délibábos ismerőseim által jutottam el 2018-ban egy amerikai nagyjátékfilm meghallgatására – mesélte Vilmos. – Mellékszerepet kaptam Melanie Martinez K-12 című musicaljében. A forgatás kapcsán nemcsak Amerikába jutottam el, ahol később el tudnám képzelni az életemet, hanem olyan inspiráló művészekkel dolgozhattam együtt, akiket korábban csak a vásznon láttam. Ez a néhány hét hozzájárult a gondolkodásmódom megváltozásához, új ismerősöket szereztem, és alkalmam adódott megtapasztalni azt, hogy egy külföldi filmmel mi mindent el lehet érni.

Az ígéretes fiatalember a fent említett alkotás mellett játszott egy brit filmben és többek között A tanár című magyar sorozatban. Több kisfilmet is készített Szabó Gergővel közösen. A legutóbbit, az Add fel! címűt idén szeretnék bemutatni és fesztiválokon indítani.

– Legelső kisfilmünk, az Impulzus óta rengeteget változott az ízlésem, sokat érett a személyiségem – tette hozzá a fiú. – A művészibb stílusú filmek, a karakterközpontú drámák vonzanak elsősorban. Mivel az egyéni jellemfejlődést bemutató darabok kihalófélben vannak, nagy meglepetés volt számomra a Joker című film, amely Martin Scorsese Taxisofőr című alkotását idézte. Érdekesség, hogy a világhírű rendező is arra az egyetemre járt New Yorkban, ahova én készülök.

Vilmos most érettségizik, és már értesült arról, hogy az amerikai egyetemre sajnos még nem került be. Ő azonban nem adja fel, jövőre is megpróbálja, addig pedig Budapesten építi a hazai filmes kapcsolatokat.


Kapcsolódó cikkek

Felpezsdítik a diákéletet

Felpezsdítik a diákéletet

2024. 03. 20. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium új diákelnöke csapatával – elődei lelkesedéséből és tapasztalataiból merítve – vág neki az előtte álló egy évnek....

Kicsi nagykövet lett…

Kicsi nagykövet lett…

2024. 03. 27. | Madarász Réka

A Magyarság KicsiNagykövete elnevezésű versenyen Katona Réka Johanna különdíjat érdemelt ki, és bekerült a mentorprogramba, ahol az idei versenyre kés...