Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Rangos űrkutatási díj a soproni oktatónak
Dr. Bacsárdi László előadás közben – a kutató soproni kollégáival többek között az úgynevezett nagy adatok (Big Data) elemzését végzi

Rangos űrkutatási díj a soproni oktatónak

| Czetin Zoltán | Soproni fiatalok

Fonó Albert díjat kapott a Soproni Egyetem oktatója, dr. Bacsárdi László. A kitüntetést minden évben egy kutatónak ítéli oda a Magyar Asztronautikai Társaság.

Dr. Bacsárdi László szakterülete a műholdas kommunikáció, pontosabban az, hogy a kvantummechanikai elveket hogyan lehet átültetni az informatikába. – Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fényjelek segítségével küldünk információkat két adóállomás vagy műhold között – magyarázza dr. Bacsárdi László. – A kvantumkommunikáció segítségével biztonságos módon lehet kommunikálni, vagyis illetéktelenek nem férnek hozzá azokhoz az adatokhoz, amelyeket így küldenek át. Ezek az üzenetcserék lehallgathatatlanok, ezért ez a rendszer érdekes lehet a távközlési, a banki és a katonai szektor számára is. 

Dr. Bacsárdi László számára évek óta komoly kihívás, hogy a soproni oktatói és a budapesti kutatói munkáját összehangolja. Szerencsére a kutatói feladatok egy része Sopronhoz is kapcsolódik, az itteni kollégáival többek között az úgynevezett nagy adatok (Big Data) elemzését végzik, illetve azt, hogy a világűrben keringő műholdakból érkező hatalmas információhalmazt hogyan lehet hatékonyan feldolgozni és megjeleníteni. Ezt a munkát tavaly kezdte el a kutatócsoport, és az Európai Űrügynökség által szervezett konferencián már be is mutatták az első eredményeket. Elképzeléseik szerint öt év múlva már olyan tudás lesz a kezükben, amely a mindennapi gyakorlatban is hasznosítható lesz.

Előadás

A tudomány ünnepe alkalmából dr. Bacsárdi László Internet a világűrből című előadását lehet meghallgatni november 6-án, kedden 17 órától a Soproni TIT nagytermében. Az eseményen arról lesz szó, hogyan lehetne internet-hozzáférést biztosítani a legelmaradottabb térségek lakóinak.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...