Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sikeres széchenyis esszéírók
Habina Hanna és Simon Réka is angol nyelvű esszét írt a pályázatra. Fotó: Filep István

Habina Hanna, Simon Réka: Mesterséges intelligencia és fenntarthatóság

Sikeres széchenyis esszéírók

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Két széchenyis diák részösztöndíjat nyert egy esszéíró pályázaton. A több mint 5000 jelentkező csupán hét százaléka vehet részt kedvezményesen az általuk választott témákról szóló külföldi tanfolyamokon.

A pályázatra a jelentkezőknek egy 500 szóból álló esszét kellett írniuk angol nyelven, melyet a zsűri név nélkül bírált el. A 12.D osztályos Habina Hanna a mesterséges intelligencia, a 12.B-s Simon Réka a fenntarthatóság témáját járta körül. Mindkettőjüket angoltanáruk, Dakhlaouiné Nagy Judit készítette fel.

– Egy új korszakba léptünk, ami nemcsak az életvitelünket, hanem a viselkedésünket is befolyásolja – kezdte Hanna. – A technológiai fejlődésnek az emberek egyelőre főként az előnyeit látják, ezért lelkesek, érdeklődőek, ám érdemes tisztában lenniük a veszélyekkel is. Esszémben részletezem a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, de a munkám végkicsengése mégiscsak az, hogy nem árt óvatosnak lennünk.


Simon Réka még földrajz faktosként kezdett el foglalkozni a fenntarthatósággal, az angol emelt szintű témabank összeállításában is részt vett. Dolgozatában a globális felmelegedéssel, annak hosszú távú következményeivel és a megfékezési lehetőségeivel foglalkozott.

– A részösztöndíjnak köszönhetően mindketten 20 százalékos támogatást kaptunk egy-egy nyári tanfolyamhoz az oxfordi, a cambridge-i, a londoni egyetemen vagy Ausztráliában – folytatták a lányok. – A támogatás mértéke minden évben a jelentkezők számától függ. Mivel idén nagyon sokan pályáztak, az első tíz helyezetten kívül minden más díjazott 10–20 százalékos támogatást kapott. Utánanéztünk, és a fennmaradó összeg még így is körülbelül kétmillió forintot tenne ki, ezért – bár nagyon szeretnénk – nem biztos, hogy élni tudunk a lehetőséggel.

A lányok bíznak benne, hogy találnak támogatókat. 

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...