Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sokszázan ipar(os)kodtak a Lisztben

Sokszázan ipar(os)kodtak a Lisztben

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

A szervezők is „iparkodtak”, hogy az idei első családi napon vonzó programokkal várják a soproniakat. 21 szakma mutatkozott be egyetlen délután a Liszt Ferenc Kulturális Központ két emeletén: az iparosok mellett 2 szakközépiskola is segítette a rendezvényt.

Olyan volt, mintha egy családi pályaválasztó délután lett volna, hiszen kicsik és nagyobbak, gyerekek és szülők együtt ismerkedtek a különféle hivatásokkal. Itt nemcsak meg lehetett, hanem meg is kellett fogni a szerszámokat, mindent ki lehetett próbálni, sőt: volt olyan munkafázis, aminek a „gyümölcsét” meg is tudták kóstolni az érdeklődők.

 Az idei Ipar(os)kodó elnevezésű családi napon a Handler és a Roth iskola tanárai, szakoktatói és diákjai is bejelentkeztek: többek között az asztalos, a virágkötő, a fodrász, a női szabó és a kozmetikus hivatást mutatták meg az érdeklődőknek. A legnagyobb sikere (és hangja) az ács szakmának volt – nem véletlenül. A Handlerben évek óta nagy gondot fordítanak, hogy az ács osztályok megteljenek, hiszen ez országosan, sőt európai szinten is hiányszakmának mutatkozik. Ezen a délutánon sokan kipróbálhatták, mit is jelent a magasban dolgozni és tetőszerkezetet ácsolni, hogy lesz-e belőlük ács, talán 10 év múlva kiderül. Hasonló céllal jött a családi napra a Sáli Parketta Kft. is, hiszen náluk is jól jönne a képzett utánpótlás. Ugyancsak örült a Pro Kultúra megkeresésének a Magyar Posta Zrt. soproni igazgatója is: a családi napon egy valódi kézbesítő is jelen volt, aki megtanította helyesen borítékot címezni a gyerekeket és a felnőtteket, de megmutatta a legkorszerűbb digitális aláírással működő új postás-készüléket is.

Ezen kívül volt bőrdíszműves, kalligráfus (szépíró), könyvkötő, zöldségszobrász is a rendezvényen, de az érdeklődők kipróbálhatták, hogyan kell ünnepi asztalt teríteni vagy éppen macskakövet lerakni. A fiúkat katonai toborzó, a lányokat mézesbábos is várta, és lehetett ostyát sütni, sminkeltetni, illetve a közelgő XI. Vasútmodell Kiállítás alkalmából akár kis makett házikót is építeni. A délután vendégtársulata a győri Vaskakas Bábszínház volt, akik erre a délutánra a legszakszerűbb műsorszámmal érkeztek: Mekk Eleknek, a kétbalkezes ezermesternek a vidám történetét hozták a soproni családoknak.

A következő családi napot 2019. március 16-án szombaton szervezik a Liszt Központban: akkor a huszárok és bajuszok lesznek a főszereplők.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Biológiából országelső

Biológiából országelső

2024. 06. 12. | Madarász Réka

Két biológiaversenyen is rangos helyezést ért el Grieszler Gellért, aki szereti a kémiát is, így az is elképzelhető, hogy később az orvosi pályát vála...

A legkisebb olimpikonok

A legkisebb olimpikonok

2024. 06. 12.

Összesen 17 soproni és környékbeli óvoda közel 200 gyermekkel vett részt az idei oviolimpián.