Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron ifjú tehetsége
– Az elismerés teljesen váratlanul ért – mondta lapunknak Moser Barnabás. Fotó: Filep István

Sopron ifjú tehetsége

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Méltán érdemelte ki a Sopron Ifjú Tehetsége díjat Moser Barnabás. A fiatal zongorista folyamatosan versenyekre jár, és sikert sikerre halmoz.

Mióta Moser Barnabást bemutattuk újságunkban (A zongora vonzásában, Soproni Téma, 2022. február 23.), meglehetősen mozgalmasan alakult a zenei pályafutása. Áprilisban elnyerte a XXXI. Régiós „Lantos Magda” Zongoraversenyen az aranynál is magasabb nagydíj fokozatot. Ezután következett a sok szempontból meghatározó nyári mesterkurzus Budapesten.

– Eckhardt Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművészhez kértem magamat, akitől hat napon keresztül vettem órákat – mesélte. – Rengeteget tanultam a többiek játékából is, és hatalmas élmény volt számomra, hogy részt vehettem a gálakoncerten, ahol három Bartók-művet adtam elő.

Barnus itt kapott meghívást a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe, ahova csak az igazán kivételes gyerekek kerülnek.

– Most vagyok hatodikos a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában – folytatta. – Eddig úgy terveztem, hogy követem a nővéremet a Széchenyi-gimnáziumba, és a 7. osztályt már ott kezdem, de inkább a tehetségképzőbe fogok majd felvételizni, ami mellett még egy megfelelő középiskolát is kell választanunk Budapesten.


A fiú novemberben különdíjat kapott a IX. Farkas Ferenc Zongoraversenyen, majd városunkban is fellépett a Soproni Pedagógusok Művelődési Házának 70 éves jubileumi megemlékezésén. Ezután kapta meg a hűség napi ünnepségen a Sopron Ifjú Tehetsége díjat, versenyeredményeit kottautalvánnyal jutalmazták.

– Az elismerés teljesen váratlanul ért, először nem is tudtam, hogy mit jelent ez, de óriási megtiszteltetés számomra – mondta mosolyogva. – Szeretném megköszönni a zeneiskola igazgatónőjének, Lampert Tündének, hogy jelölt engem erre a díjra, és remek tanáromnak, Bencsik Erzsi néninek, aki velem együtt vesz részt a fellépéseken, a kurzusokon, és harmadik nagymamámként támogat.

Barni folyamatosan versenyez, ám a darabokat valamikor meg is kell tanulni. Erzsi nénivel most gőzerővel készülnek egy bécsi és egy grazi fellépésre, ahol a fiú egy Bee­thoven-szimfóniát ad elő. Júliusban pedig egy újabb, már magasabb szintű mesterképzés következik.

Kapcsolódó cikkek