Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopronban a „csodaládika”
A Wanderschlüssel kampány ládáját ünnepélyes keretek között fogadták az iskolában. Fotó: Bóta Luca

Sopronban a „csodaládika”

| Soproni fiatalok

A gyerekek által készített falvédőt, helyi tájszólást gyakorló dominót, egy lábasnyi, kartonból készült poncichter bablevest, valamint a projektet összefoglaló füzetet és pendrive-ot is elhelyeztek a Wanderschlüssel kampány ládikájában a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában.

 A programot a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata hirdette meg: lényege, hogy egy díszes láda járja az országot benne egy régi kulccsal. Ebbe a ládába várják az adott települések németségéről gyűjtött anyagokat.

A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola is részt vett a kampányban, a ládika a közelmúltban érkezett meg az oktatási intézménybe.

– A kollégák a Volkskunde (német népismeret) órák keretében a tanulókkal rengeteg anyagot gyűjtöttek össze a helyi németség múltjáról, szokásairól, mindennapjairól, viseletéről, melyeket szebbnél szebb plakátokkal, ötletes játékokkal prezentáltak – tájékoztatta lapunkat Baloghné Nemes Erika igazgatóhelyettes. – Tanulóink külső helyszíneken is jártak, ahol szintén sok hasznos információt, tudást szereztek. A munkából a helyi és országos német nemzetiségi önkormányzat képviselői is bőven kivették a részüket. Az ő segítségükkel létrehoztunk egy online tudástárat, ahová mindenki feltölthette a birtokában lévő dokumentumokat, fotókat, videókat.

A Wanderschlüssel kampány ládáját ünnepélyes keretek között fogadták az iskolában, majd a program végén elhelyezték benne a saját kincseiket is a diákok. A projekt során elkészült munkákból pedig kiállítást rendeztek az iskola folyosóján.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Angyalszívvel írt novellák

Angyalszívvel írt novellák

2024. 06. 05. | Köves Andrea

Angyal – ezt a becenevet kapta olvasóitól Tóth Szilvia. A soproni alkotó novelláinak egyik főszereplője Angyal, a képzeletbeli bűbájos figura. Ez az e...

A legjobb asztalosjelölt

A legjobb asztalosjelölt

2024. 06. 05. | Madarász Réka

Ötödik helyezést ért el a Junior Skills versenyen a Handler-technikum 10. osztályosa, Németh Dávid, aki faipari technikusokkal mérte össze a tudását....