Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Syn-kópék a padban
Kreszta-Király Edit és Czémán-Nagy Enikő Fotó: Németh Péter

Syn-kópék a padban

| Köves Andrea | Soproni fiatalok

Országos szinten is egyedülálló programot sikerült megvalósítania két soproni anyukának. Lelkes támogatóik segítségével létrehozták a Syn-kópék Alapítványt, amelynek legfőbb célja, hogy sajátos nevelési igényű gyermekek számára tanulócsoportot alakítson ki szakemberek bevonásával.

Kissé fáradtan, de széles mosollyal fogad Kreszta-Király Edit gyógypedagógiai asszisztens és Czémán-Nagy Enikő szakmai vezető, gyógypedagógus kicsengetés után a Hunyadi-iskolában. Örömmel mutatják a kis „birodalmukat”, ahol öt gyermek kezdhette meg a tanévet szeptemberben. Nyáron még csak reménykedtek abban, hogy találnak egy nyitott befogadó intézményt, ahol felkarolják az elképzeléseiket, a Hunyadinál tárt kapukat döngettek. 

– 2007-ben született Bálintom, 8 hónapos korában vettük észre, hogy nem éppen a nagykönyv által megírt ütemben halad a fejlődése, aztán évekbe telt, mire végre nevet is kapott a furcsasága: gyermekkori autizmus – mesélte Kreszta-Király Edit. – Szerencsésnek gondolom magunkat, hogy Bálint a sztereotípiákkal ellentétben rendkívül barátságos. Időközben sok érintett családot megismertem, és láttam: mennyi nehézségbe ütköznek, mennyire fontosak lennének az érzékenyítő programok, és az, hogy ne rejtve éljenek a sajátos nevelési igényű gyermeket nevelő családok. Ennek jelentős állomása, hogy tudjanak egy nekik megfelelő tanulócsoportba járni, ahol felkészült szakemberek várják őket. Ennek megvalósítására jött létre az alapítványunk.

– Nagyon nagy dolog, hogy egy többségi általános iskola befogadta a tanulócsoportunkat, ezzel egy olyan utat mutatva, ami a mai közoktatásban szinte példa nélküli – tette hozzá Czémán-Nagy Enikő, aki szintén érintett szülő. – Összesen öten vagyunk, ebből két gyermekkel fokozatos beilleszkedésre nyílt lehetőségünk, egyikük egy elsős osztályhoz, másikuk egy harmadikos osztályhoz csatlakozhatott. A maradék három gyerekkel mi foglalkozunk a tanulócsoportban. A befogadó osztályok, a tanító nénik és a gyerekek szülei is példamutatóan együttműködőek, nyitottak és segítőkészek.

Az alapítvány különböző érzékenyítő programok szervezését is tervezi, így nemrégiben „A különbség kisebb, mint gondolnád” címmel nagysikerű jótékonysági programot hívott életre Peresztegen, nyáron pedig a Lady Lions Klub szervezett számukra jótékonysági koncertet.

Kapcsolódó cikkek